04.03.2020 10:27
Просмотров: 1104

Заступник Міністра оборони України Олексій Марценюк: «Наша чітка місія: перетворити квартирну чергу в чергу бажаючих служити в армії»

Заступник Міністра оборони України Олексій Марценюк: «Наша чітка місія: перетворити квартирну чергу в чергу бажаючих служити в армії»

Про це у своєму блозі на інтернет-сайті LB.UA пише заступник Міністра оборони України Олексій Марценюк.

«Минулого кварталу ми закупили більше квартир (290), ніж за всі попередні квартали 2019 року, та ще й за суттєво нижчими цінами, а також добудували два 40-квартирних будинки в Мукачеві та Володимир-Волинському. І до того ж встигли видати 32 сім’ям компенсацію за неотримане постійне житло.

Ми продовжуємо ефективно використовувати кошти платників податків для вирішення житлових питань військовослужбовців. Але вирішити питання житлової черги одним лише будівництвом — нереально. Тому ключовим є реформування підходів до житлового забезпечення. Україна — єдина з пострадянських країн, що купує-будує квартири для армії. Передові країни, особливо наші партнери по НАТО, давно відійшли від такого виду забезпечення — натомість, використовують монетарне забезпечення. Це і фінансовий лізинг, і пільгове кредитування тощо. В Міноборони ми розробили і вже почали впроваджувати депозитно-монетарний підхід: він передбачає, що військовослужбовці, які вперше підпишуть контракт в цьому році, будуть забезпечуватись на час служби штатно-посадовим житлом (це вдосконалений вид службового житла, що не дозволяє відчужити його від Міноборони, як зараз), а зі збільшенням вислуги для них діятиме на вибір або пільгове кредитування, або нарахування коштів на закритий депозит в одному з державних банків. Основна «фішка» — ми відходимо від принижуючої людську гідність системи роздачі квартир, коли люди десятками років не можуть отримати від держави належне їм житло.

Це реформування вимагає великої нормотворчої роботи — і ми плідно працюємо з Урядом та Парламентом. Нами вже подані законопроєкти про штатно-посадове житло та про депозитно-монетарну програму, ведеться важлива роз’яснювальна робота.

Нові підходи в забезпеченні дозволять нам зафіксувати проблему квартирної черги (в кінці 2019 року ми опублікували квартирні списки онлайн, а попереду — електронна квартирна черга) і не давати їй рости надалі — навпаки, ми ставимо план в наступні 5 років прибрати це явище взагалі. Ключове в цьому — забезпечення військовослужбовців житлом за небюджетні кошти: ЗСУ оперують величезною кількістю надлишкового майна та земель, яке представляє велику комерційну цінність для забудовників, що готові забезпечувати військовослужбовців інвест-житлом. Розуміючи величезну корупціогенність цього підходу, Міноборони разом з колегами-депутатами в рамках парламентської робочої групи готує законопроєкт «Про забезпечення військовослужбовців житлом за небюджетні кошти», що покликаний врахувати всі ризики інвест-будівництва на землях оборони та зробити цей процес максимально прозорим для громадськості. Паралельно ми підготували перелік земельних ділянок на конкурси під інвест-забудову, і найближчим часом його опублікуємо та винесемо на Кабмін. А об’єднання всіх розкиданих земель і фондів в єдиний електронізований облік дає змогу системно виходити з новими і новими пропозиціями під інвест-будівництво — прозоро, відкрито і без корупції«.

Інтернет-видання «Лівий берег» (LB.ua)

Источник: mil.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: армия, жилье

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович