15.01.2023 18:50
Просмотров: 403

Звичайні практики освоєння бюджету повертаються: ХАЦ підбиває підсумки 2022 року

Звичайні практики освоєння бюджету повертаються: ХАЦ підбиває підсумки 2022 року

Харківський антикорупційний центру підбиває підсумки щодо розслідувань зловживань в органах влади у 2022 році. Військовий стан не тільки не заважає чиновникам збагачуватися за рахунок бюджету, але й в деяких моментах грає на руку «підприємцям» на державних посадах. Про це розповіли співзасновники ХАЦ в пресцентрі Накипіло.

За словами борців з корупцією, до травня 2022 року органи влади були в певному «шоці» і не займалися звичними практиками освоєння бюджету – вони покривали якісь необхідні потреби щоденні, але з травня все почало повертатися на круги своя.

Дмитро Булах, співзасновник Харківського антикорупційного центру:

«Дещо погіршилося, тому що в воєнний час інструменти демократичного і суспільного контролю обмежені, це нормально і очікувано. Але цим почали користуватися ті самі корупціонери міського і обласного рівня і місцевого рівня в області і почали, на мій погляд, ще більше зловживати. Це один з негативних висновків минулого року. Тому що мені здається, що стан нашої держави, місцевого самоврядування… всі ці зловживання були однією з причин агресій росії в тому сенсі, що вони вважали, що у нас тут все погано, що все тут тримається на чесному слові і ми здавалися їм легкою здобиччю.

І це потрібно змінювати, ми не повинні повертатися до тих практик, які, у тому числи, привели до агресії проти нас».

Євген Лісічкін, аналітик Харківського антикорупційного центру:

«Система публічних закупівель «Прозоро» зараз працює в обмеженому виді, тому що замовники не зобов’язані зараз проводити аукціон, їх відмінили нещодавно. Замовники не зобов’язані викладати договори, які укладають, тому що за 90 днів з моменту закінчення воєнного стану їх треба публікувати. Тому ми не тільки не моніторили з березня по липень тому, що дали владі зрозуміти, що відбувається, але й тому, що не було даних. І зараз не так багато, а на той момент взагалі їх майже не було. І портал публічних фінансів, і система «Прозоро» – можливо відсотків на 30-40 публікується від того, які укладаються договори.

Немає розуміння, чому один департамент укладає договори і публікує щодо робіт, пов’язаних з обороноздатністю, а дехто не публікую, як купують овочі. Тобто під сьогоднішні умови підлаштувалися ті, хто не хоче публікувати закупівлі і договори. Фактично можуть не публікувати закупівлі, які не мають жодного відношення до того, чи побачить їх ворог чи ні. І в той же час публікуються договори, наприклад, на ремонт доріг обласного значення, які не на часі, може, публікувати на сьогоднішній день. Нещодавно було розслідування про те, як відновлюють житловий фонд Харкова, пів мільярда витратили. Ми писали про завищення цін на окремі матеріали, хто отримує ці кошти – Житлобуд-1, звісно.

Писали багато ми про реконструкцію, а міськрада вважає це поточним ремонтом, вулиці Весніна. Досить така довготривала історія, декілька років вона була, потім під час війни міськрада фактично єдиний проект, який в 2022 році проект реалізувала – це швидко прибрала трамвайні рейки, хоча спочатку була обіцянка одну колію залишити. Це при тому, що країни ЄС зараз допомагають, передають трамваї. Ну, можна було 26 маршрут не прибирати настільки швидко. Багато питань взагалі до доцільності розширення цієї вулиці».

Агентство Телевидения Новости


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович