05.06.2020 09:38
Просмотров: 1416

Звільнення учасників бойових дій від пільг і податків

Звільнення учасників бойових дій від пільг і податків

У програмі Юрисконсульт йшла мова про те, які пільги мають учасники АТО щодо сплати податків та зборів. Консультувала: юристка Громадської організації "Юридична сотня" Вікторія Фацієвич.

Які грошові виплати для учасників бойових дій не оподатковуються?

Вікторія Фацієвич: Сума державної та соціальної матеріальної допомоги, зокрема грошові компенсації особам з інвалідністю. Також конкретно визначена сума грошової допомоги, яка надається членам сімей військовослужбовців, які загинули чи померли під час виконання службових обов’язків.

Не оподатковується сума грошової компенсації за неотримані житлові приміщення. Це можуть бути компенсації згідно з постановою 280 Кабінету Міністрів України та 470-ю. Там є окрема компенсація для осіб з інвалідністю І та II групи (інвалідність, пов’язана з участю у війні та членів сімей загиблих). А по 280-й, коли особа має одночасно статус і учасника бойових дій і ВПО. Також до переліку неоподаткованих доходів щодо учасників бойових дій входить допомога до 5 травня.

Чому зараз є проблеми з допомогою до 5 травня? Нині навіть тривають судові справи.

Вікторія Фацієвич: Постановою Кабміну щороку встановлюється розмір цієї допомоги. 1300 — середній, а для осіб з інвалідністю внаслідок війни сума більша. І є рішення Конституційного суду, яке вказує, що така виплата має здійснюватися у розмірі близько 8 пенсій. Але щоб добитись цих виплат, треба звертатись до суду. На жаль, практики судової на рівні Верховного суду нині немає щодо цього рішення.

До цього переліку можна внести компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу. Це середня зарплата, яка зберігається за учасниками бойових дій на період їхнього контракту, мобілізації згідно зі статтею 119 Кодексу законів про працю. У цій статті Податкового кодексу уточнено, що це повинні бути виплати з бюджету. Але питання на законодавчому рівні не врегульоване, і роботодавці здійснюють ці виплати з власної кишені. Щодо цього теж є судова практика, навіть рішення Верховного суду від 13 лютого 2020 року, де вказано, що з 1 січня 2016 року не діють норми щодо неоподаткування середнього заробітку мобілізованих осіб, оскільки такі виплати не компенсуються з бюджету і з таких доходів повинен стягуватись податок на доходи фізосіб та військовий збір. Тобто якби ці доходи були з бюджету, то тоді б вони не оподатковувались.

За який умов благодійна допомога не оподатковується?

Вікторія Фацієвич: Є реєстр волонтерів АТО. І особа, яка надає допомогу, повинна бути там зареєстрована. Учасник бойових дій, який буде отримувати цю допомогу, також повинен підтвердити свій статус.

Чи оподатковуються пенсії учасників бойових дій та їхніх сімей?

Вікторія Фацієвич: Суми пенсій також входять до переліку статті 165 Податкового кодексу. І не тільки пенсії, а й щомісячні доходи довічного грошового утримання, із посиланням на статтю 164.2.19, в якій йдеться, що навіть якщо сума пенсії більша за певний розмір, то тоді вона повинна оподатковуватись, але це не поширюється на учасників бойових дій. Проте варто зауважити, що пункт 164.2.19 був скасований рішенням Конституційного суду України від 27.02.2018 року, тому цей перший абзац, який обмежує неоподаткування пенсій, які перевищують десятикратний розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, вже втратив чинність. У Податковому кодексі перед цим абзацом є вставка-посилання на це рішення КС. Тобто учасники бойових дій та інші особи звільняються від оподаткування пенсій.

Від військового збору звільнені не тільки учасники бойових дій, а й військовослужбовці.

Пільги щодо сплати військового збору здебільшого якраз і поширюються на військовослужбовців, а не на учасників бойових дій, оскільки вони не нараховуються на грошове забезпечення військовослужбовців під час залучення їх до АТО/ООС. Коли військовослужбовець на ППД отримує грошове забезпечення, однаково з нього стягуються цих 1,5%. Військовий збір стягується не лише зі щомісячних основних видів грошового забезпечення, а й додаткових.

Чи потрібно учаснику бойових дій сплачувати військовий збір при купівлі квартири?

Вікторія Фацієвич: Потрібно, бо ніяких додаткових пільг на рівні законодавства не встановлено. Там є якісь винятки щодо суми та доходу.

УБД звільняються від земельного податку

Вікторія Фацієвич: У статті 281 Податкового кодексу України вказано, що учасники бойових дій та особи, на яких поширюється Закон України про статус ветеранів війни і гарантії їхнього соціального захисту, звільняються від сплати земельного податку. Земельний податок — нараховується певний відсоток, який залежить від цільового призначення земельної ділянки. І цей відсоток нараховується з грошової оцінки цієї ділянки. Цікаво, що це звільнення поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм. Там є певне обмеження в розмірах і податок не нараховується в межах цих розмірів, якщо є перевищення, то тоді за загальними правилами повинні сплачувати.

Податок на нерухоме майно

Вікторія Фацієвич: Це можуть бути квартири, будинки. На загальнодержавному рівні для учасників бойових дій звільнення від податків щодо цього не встановлено. Усе вирішують органи місцевого самоврядування.

Податок на додану вартість

Вікторія Фацієвич: Це непрямий податок. Положеннями Податкового кодексу встановлено, що звільняються від оподаткування операції зі ввезення на митну територію України певних засобів спецзахисту: шоломів, бронежилетів та інше. Це можуть бути не тільки фізичні особи, а й підприємства.

Судовий збір

Вікторія Фацієвич: Є багато суперечливих моментів і судової практики щодо судового збору. В статті 5 Закону України «Про судовий збір» є перелік осіб, які від нього звільняються. Серед цього переліку можна виділити військовослужбовців та резервістів, які призвані на навчальні та спеціальні збори, але тільки у справах, які пов’язані з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків.

Учасники бойових дій також звільняються від судового збору, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав. Таке неоднозначне формулювання в законі породжує багато суперечливих ситуацій. Рішенням від 27 листопада 2019 року було встановлено, що учасники бойових дій, які є відповідачами у справах, повинні сплачувати судовий збір. Все залежить від аргументації позовної заяви. Розмір судового збору залежить від позовної заяви – є майнові і немайнові позовні вимоги. Якщо немайнові, десь близько 800 гривень, бо це певний відсоток від прожиткового мінімуму. А якщо майнова, то йде відсоток від розміру суми позову.

Варто зауважити, що особи з інвалідністю І та II групи також звільняються від сплати судового збору, і ніякої прив’язки щодо учасників бойових дій тут немає. Теж часто цікавляться особи з інвалідністю III групи, чи мають вони платити судовий збір. Є судова практика позитивна, яка вказує, що вони мають право скористатися такою пільгою, як учасники бойових дій. Хоча за фактом, коли вони отримують статус особи з інвалідністю внаслідок війни, то віддають своє посвідчення УБД. Тобто залишаються поза законом у цьому контексті. Але Верховний суд часто стає на позицію саме таких осіб щодо звільнення їх від судового збору як учасників бойових дій.

Источник: armyfm.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович