Театры

'РОБІН ГУД'

14.06.2018
РОБІН ГУД
Жанр: мюзикл

Вже упродовж багатьох століть не вщухають суперечки істориків і літераторів про того, ким насправді був Робін Гуд. Діапазон думок - від захисника бідних і пригнічених до принца злодіїв і розбійників. Свій внесок внесли в цю суперечку   письменники (найвідоміші з них Олександра Дюма і Вальтер Скотт ), кінематографісти (Дуглас Фербенкс, Уолт Дисней, Рассел Кроу), артисти Театру на Таганці Борис Хмельницький (що зіграв Робін Гуда у відомій екранізації) і Володимир Висоцький (що написав пісні до неї). Без перебільшення можна сказати, що в 1970-ті роки конкурентоздатним   багатьом знаменитостям став музичний спектакль двох харків'ян - композитора Марка Кармінского і його співавтора Віктора Дубровського, побудований на п'єсі драматурга початку століття Сергія Заяїцького. Різниця була в тому, що - у Заяїцького Робін Гуд трактувався у дусі проводиря бідноти у боротьбі   проти буржуїв, а у харківських авторів був ліричним і навіть романтичним хлопцем.

 

        Не даремно ж М. Кармінський так і назвав свій твір «романтичний мюзикл». Особливість була і  в тому, що музичною основою спектаклю (а пізніше і популярної платівки) стали не грубуваті простонародні балади, а лірична поезія Роберта   Бернса у витонченому перекладі Самуїла Маршака. Останнє є особливо важливим. Адже незабаром ці поетичні зразки стануть популярними в народі завдяки музиці Андрія Петрова до фільму «Службовий роман» (Моїй душі спокою немає) і Олександра Градського (У полях під снігом і дощем). Але музика Марка Веніаміновича Карминского витримала і цю конкуренцію. Її співали чудові артисти радянського театру і кіно - від Клари Румянової до Євгенія Леонова (З чого тільки зроблені хлопчики.?). 

          М.В. Кармінский написав багато  пісень, фортепіанних п'єс, хорів і навіть опер (дві з них були з успіхом   поставлені на харківській сцені). Його ім'я носить одна з музичних шкіл Харкова, в репертуарі її учнів багато творів чудового автора. Не дивно, що Харківський оперний театр звернувся до спадщини свого земляка, що зробила ім'я композитора таким популярним. Нещодавно вдова композитора Ірина Матвіївна передала постановникам партитуру мюзиклу. Яким буде Робін Гуд в новому трактуванні? Про це глядачі дізнаються вже 18-19 березня на прем'єрних виставах. Над  спектаклем зараз працюють диригент Павло Багінський, режисер Олексій Дугинов,  художник Денис Ковальов і балетмейстер Леонід Марков.

Купить билет

Телефон: (057) 707-70-43 (кассы), (057) 707-70-91 (кассы)
Цена билета: 70 - 100 грн
Сеансы 11:00

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович