Концертные залы

КОНЦЕРТ «ПОХОДЖЕННЯ ГАРМОНІЇ: Ж.-Ф.РАМО ТА О.МЕССІАН

24.04.2018
КОНЦЕРТ «ПОХОДЖЕННЯ ГАРМОНІЇ: Ж.-Ф.РАМО ТА О.МЕССІАН
Категория: концерт

У сучасному мистецькому світі гостро стає проблема національної ідентифікації, самовираження і водночас – пошук об’єднуючих мотивів культури. І французька музика  пропонує безліч паралелей, котрі немов би перетинаються крізь час.
Однієї з таких паралелей присвячений концерт-дослідження «Походження гармонії: Ф. Рамо-О. Мессіан».

Ф. Рамо – бароковий композитор та теоретик, уславлений своїми творами для клавесину, автор нового оперного стилю, імпровізатор, винахідливий експериментатор та автор власне трактату «Походження гармонії», що стало назвою концерту.

О. Мессіан – геній та велич світового мистецтва ХХ сторіччя, одна з ключових його фігур, творець власної музично-теоретичної системи, педагог, у якого навчались ті, хто створив післявоєнний авангард, теоретик «кольорової музики», композитор, що мав унікальний слух, який перевернув уявлення про музичне звучання.

Вони творили у різні епохи, але подібного між ними – безліч. Клавесинна музика для Рамо і фортепіанна –  для Мессіана стали власне лабораторією новацій. Рамо казав: «Дайте мені газету і я покладу її на музику», О. Мессіан зробив музичними спів птахів, мерехтіння зірок, погляди, проміні світла. Рамо був талановитим творцем «звукопису», який унаслідував та розвинув О. Мессіан. Обидва автори – композитори та теоретики-новатори, обидва все творче життя відшукували Гармонію і знаходили її у Природі: для творчості Рамо це була передова ідея Просвітництва, для Мессіана – джерело натхнення.

В концерті прозвучать твори, що рідко звучать  у концертах:
Клавесинний концерт Ф. Рамо  (Jean-Philippe Rameau Pièces en concert, Arrangement Thérèse Dussaut) у виконанні Ірини Денисенко (Irina Denysenko),
Tambourine та Elegie (Deux Gigues) Ж.Ф.Рамо у вільній обробці Л.Годовського у виконанні Оксани Ринденко (Київ),
Visions de l'Amen («Видіння Аміня») для двох фортепіано (1943) – частини унікального фортепіанного циклу О. Мессіана у виконанн Ірини Денисенко (Харків) та Оксани Ринденко (Київ). Обидві піаністки – знавці творчості Рамо та Мессіана, кандидатки мистецтвознавства, доцентки.

Виступу піаністок передує розповідь художника та мистецтвознавця Юлії Матвєєвої про відбиття у циклі «Visions de l'Amen» християнських текстів, які надихали також філософів, богословів та художників, але лише О. Мессіану вдалося відобразити їх глибинну життєву і динамічну силу у музиці.

Родзинкою концертної програми стане й виконання творів Ф. Рамо (Jean-Philippe Rameau Ouverture, Air vif, Tamburin I, II - de l'opera "Dardanus") у виконанні Гітарного оркестру ХНУМ імені І.П. Котляревського (художній керівник та диригент – заслужений артист України, професор Володимир Доценко).

Вступне слово – музикознавець Юлія Ніколаєвська.

Телефон: +38 (057) 731-10-95
E-mail: num.kharkiv@i.ua
Сеансы 18:00

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович