Выставки

Виставка авторських ляльок 'Єврейські образи - від містечка до Одеси'

19.10.2018 - 18.11.2018
Виставка авторських ляльок Єврейські образи - від містечка до Одеси
Категория: выставка

19 жовтня 2018 року о 16-й год. у Виставковій залі ХХМ (вул. Жон Мироносиць, 9) у рамках Днів єврейської культури в Харкові відбудеться презентація виставки авторських ляльок, виконаних за творами видатних єврейських письменників Шолом-Алейхема та Ісака Бабеля.
Шолом-Алейхем (1859-1916) – письменник та драматург, якого називають зіркою єврейської літератури, один із засновників сучасної художньої літератури на ідиш. Писав також на івриті та російській мові. Саме йому вдалося якнайкраще описати життя та традиції євреїв, підкресливши мудрість та почуття гумору, притаманне цьому народу. На виставці будуть представлені колекційні авторські ляльки, що уособлюють літературних героїв Шолом-Алейхема, а саме знамениті персонажі його твору «Пісня пісень» Бузя і Шимек, навіки закохані та нещасні.
Бабель Ісак Еммануїлович (1894-1940). Народився в Одесі. За життя змінив декілька професій. У роки Громадянської війни воював у Першій кінній армії. З 1923 р. почав публікувати окремі оповідання, які потім склали знамениті цикли «Кінармія» і «Одеські оповідання». Був репресований і розстріляний у 1941 р. Своєю художньою манерою Бабель вирізнявся навіть серед яскравих та своєрідних літературних обдарувань. Мається на увазі славнозвісна сатирична одеська плеяда 20-30-х рр.: Юрій Олеша, Юхим Зозуля, Валентин Катаєв, Ілля Ільф та Євген Петров.
Головний герой «Одеських оповідань» – Беня Крик, знаменитий, завдяки численним перекладам, на увесь світ кипучий хлопець з Молдаванки. На виставці глядачі побачать кумедні «єврейські шахи» з циклу «Одеса-1930 Ісака Бабеля»: самого письменника у одеському дворику, його машиністку Дору, впливового керівника разом із секретаркою Софою, моряків та знавців пива Васю та Костю, перекупа Осю Лістерманна, перукаря Сєву, лікаря, сторожа, скрипаля-вундеркінда і, звичайно, Беню Крика на прізвисько Король.
Майстерні авторки Олена Попова (Київ), Наталя Рудикова (Київ), Лариса Бочарова (Львів), Ірина Таубе (Київ), Ірина Шевченко (Київ) нададуть змогу шанувальникам літератури зануритися у ляльковий світ єврейської Одеси.

 

Телефон: (057) 706-33-95, (057) 706-33-97, (057) 706-33-94
E-mail: artmuseum_kharkiv@i.ua
Цена билета: уточнюйте додатково
Сеансы 10:00-17:40

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович