Выставки

Поет VS Політик: Василь Еллан-Блакитний і його «Боротьба»

14.01.2019
Поет VS Політик: Василь Еллан-Блакитний і його «Боротьба»
Категория: выставка

14 січня о 19.00 ЛітМузей запрошує відзначити 125 років від дня народження Василя Еллана-Блакитного, знакової, проте напівзабутої постаті періоду Розстріляного Відродження.

У музеї відбудеться інтерактивний захід, присвячений ювілею Василя Еллана-Блакитного, людини, без якої літературне життя Харкова 1920-х не було б таким, як ми його знаємо. Окрім того, актуальність цієї постаті як державного діяча зумовлюється необхідністю осмислення травматичного минулого.

Цього вечора ви зможете знайти відповіді на питання, чому революціонер-більшовик став ідеологом українізації, як «політик Блакитний убив у собі поета Еллана» і навіщо тодішня влада стерла імена своїх героїв; дізнатися особливості підпільного побуту; почути захопливі пригодницькі й любовні історії; переконатися, наскільки дієвим є метод письма невидимими чорнилами, та спробувати улюблені ласощі іменинника.

Марина Куценко, співробітниця ЛітМузею:
«Митці в політиці — типове нині явище як у нашій країні, так і закордоном. Подібна ситуація була й у минулому. У новелі Миколи Хвильового «Редактор Карк» зустрічаємо думку, що створити українську державу на початку ХХ століття не вдалося тому, що «ми не політики. Ми поети». Проте чи є таке твердження об’єктивним і в чому були помилки митців, що намагалися керувати державою в ті часи, можна збагнути, дізнавшись більше про життєвий шлях Василя Еллана-Блакитного».

Василь Еллан-Блакитний (12 січня 1894 — 4 грудня 1925) — голова спілки пролетарських письменників «Гарт», фактично літературний продюсер свого часу, редактор центральної газети «Вісті ВУЦВК», революціонер-боротьбист та ідеолог політики українізації.

Сеансы 14:00-19:00

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович