Культурный центр

Фестиваль мистецтва та віртуальної реальності FRONTIER

04.10.2019 - 06.10.2019
Фестиваль мистецтва та віртуальної реальності FRONTIER
Категория: фестиваль

4 — 6 жовтня у Харкові стартує фестиваль про мистецтво та нові технології FRONTIER, на якому за допомогою віртуальної та доповненої реальності відвідувачі познайомляться з практиками сучасних художників, побачать арт-об’єкти у цифровому середовищі у громадських просторах міста. Головна ідея Frontier — пропонувати якісні зміни в культурі та суспільстві, створювати, будувати, досліджувати, поєднуючи новітні технології та мистецтво. Український Культурний Фонд  підтримав Frontier як знакову подію в Україні.

Frontier задуманий як щорічна подія, що відбувається в різних містах країни та працює з важливою для українського суспільства темою в кількох секторах мистецтва та культури. Цьогорічна фокус-тема — Reforming space: “New monuments” — про місто та його взаємозв’язки з мистецтвом. Організатори проєкту вирішили дослідити у Харкові та Києві, як сучасне мистецтво інтегроване в громадські простори та які меседжі воно привносить у щоденне життя українців. В результаті митці створили 15 арт-об'єктів у віртуальній реальності, які представлено в експозиції #Лабораторія. Кожна робота — окремий досвід. Художники роздумують на теми інформаційного перенасичення, спорідненості з природою, стосунків між адептами суспільства, духовної кризи, колонізації космосу, хаотичної забудови власного життя тощо.

Роботи, які представлено в експозиції #Лабораторія, є результатом роботи лабораторії, де два місяці співпрацювали художники, урбаністи та 3D спеціалісти. Дев’ять з цих об’єктів можна буде побачити в доповненій реальності (AR) в громадських просторах Харкова за допомогою додатку на сайті www.frontierfest.com. На виставці в Артхабі САМОКАТ всі проєкти художників  будуть представлені у VR за допомогою окулярів та шоломів.

В експозиції #Хакатон буде представлено роботи учасників хакатону Frontier. Завдання митців полягало в тому, щоб переосмислити віртуальний простір та зробити мистецтво цікавішим для сучасної людини. Митці, скульптори, VR-художники та 3D спеціалісти, аніматори та дизайнери, урбаністи та куратори працювали дві доби над втіленням своїх ідей у віртуальній реальності.

До створення експозицій запросили 25 українських художників, яких відібрали в результаті open call, серед яких: Аліна Костікова, Артем Волокітін, Вартан Маркар’ян, Віталій Кохан, Влас Бєлов, Дарина Фес, Іван Кабаненко, Ілля Новгородов, Костянтин Зоркін, Ксенія Гнилицька, Микита Кадан, Микола Малишко, Олександр Мамон, Олексій Золотарьов, Олексій Яловега, Олена Пронькіна, Павло Блінохватов, Петро Гронський, Роман Мінін, Світлана Житня, Сергій Ніжинський, Факш Діана та Шиман Катерина, Ганна Мананкіна та Олексій Яловега.

4-6 жовтня фестиваль буде проходити в Артхабі САМОКАТ (вулиця Маршала Бажанова, 28). У програмі: мистецтво у віртуальній та доповненій реальності, інсталяції, шоу-кейси із використанням технологій в культурі, майстер-класи для дітей та дорослих з VR-мистецтва, перформанси й зустрічі з митцями, екскурсії виставкою, виступи віджеїв й VR-вечірка.

Крім того, в програмі фестивалю є лекції, які розкриють світ віртуальної та доповненої реальності для тих, хто ще не знайомий із цими технологіями або хоче дізнатись, як використовувати їх у мистецтві і не тільки. Скульптінг-баттли, які також є частиною фестивалю, - це подія, яку варто не пропускати. Під час баттлів художники будуть змагатись у майстерності створення скульптур у VR-просторі. На особливу увагу заслуговує також VR-вечірка. Космічне відчуття від поєднання музики та віртуальної реальності не полишає тих, хто відвідав вечірку в Києві.

На виставці в Артхабі САМОКАТ можна побачити твори мистецтва у віртуальному просторі та інсталяції українських митців. Виставка працюватиме і після закінчення фестивалю, до 27 жовтня.

В публічних просторах міста харків’яни також побачать арт-об’єкти, що будуть інтегровані у місто за допомогою AR. Серед митців, котрі покажуть свої роботи, такі імена як: Ксенія Гнілицька, Вартан Маркар’ян, Віталій Кохан, Влас Бєлов, Роман Мінін, Артем Волокітін, Нікіта Кадан, Костянтин Зоркін. Розміщені об’єкти будуть на таких локаціях, як фонтан у Парку імені Горького, Джерело на Саржиному яру, Історичний музей, площа Свободи, “Сабурова дача” та інші. Побачити їх, за допомогою доповненої реальності, можна буде у жовтні.

За новинами фестивалю можна слідкувати на сторінці у фейсбук FRONTIER — VR Art Festival: https://www.facebook.com/frontierfest/
Детальну програму буде опубліковано на сайті фестивалю: www.frontierfest.com.ua
Подія у Facebook, Харків: https://www.facebook.com/events/732716950503677/

 

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович