Театры

Вистава 'Витівки Хануми'

18.12.2020
Вистава Витівки Хануми
Категория: спектакль, оперетта
Автор: Г. Канчели

Бенефис-спектакль ведущей солистки театра Людмилы Волобуевой 

Музична комедія «Витівки Хануми» написана за мотивами п'єси «Ханума» грузинського драматурга, режисера і актора Авксентія Цагарелі. Він написав її в 1882 році для бенефісу своєї дружини – грузинської актриси Нато Габунія. Саме вона запросила на прем'єру ансамбль народних інструментів, під акомпанемент якого Нато блискуче виконувала грузинський танець «лекурі».

За свою більш ніж 130-річну історію п'єса блискуче витримала багато постановок і послужила джерелом натхнення для створення опери «Кето і Котє», написаній 1919 році, композитором Віктором Долідзе, а в 1948 році її екранізували, причому музику написав Арчіл Кереселідзе.

Але справжнім хітом «Ханума» стала в 1972 році, коли свою версію російського тексту написали відомі комедіографи Борис Рацер і Володимир Константинов, а музику Гія Канчелі. Ця версія музичної комедії стала бестселером у постановці Георгія Товстоногова, а в 1978 році спектакль записали для телебачення.

Саме музика Гії Канчелі найбільш тонко передає атмосферу Тифлісу ХІХ століття. Тому в нашій виставі звучить його музика. Особливий східний колорит вистави надає звучання живого симфонічного оркестру під керівництвом заслуженого діяча України Ярослава Сорочука. У чому настрій вистави підтримує грузинське багатоголосся. Артисти хору  серйозно попрацювали над виконанням грузинських хорових пісень під керівництвом головного хормейстера Ірини Кузнєцової.

Високий професіоналізм і блискуче технічне майстерність продемонструють артисти балету, виконуючи, граціозні і запальні, кавказькі народні танці. Спеціально для цієї постановки запросили керівника грузинського танцювального ансамблю «Georgia» Малхаза Джалагонію. Він придумав для жителів грузинсько-вірменської громади колоритні жести, пластику, а так само поставив темпераментні танці – «Картулі», «Лезгинка», «Багдадурі».

Іскрометна комедія про кращу на Кавказі сваху отримала нове звучання в постановці директора, головного режисера театру Ігоря Коваля, який встиг завоювати визнання своїми постановками – музичної казки «Обережно! Чарівний ліс» і оперети «Прекрасна Галатея».

У виставі зайнятий зоряний ансамбль артистів театру, здатних створити на сцені смішні, веселі і незабутні образи.

«Цариця» вистави – це, звичайно, Ханума - дотепна, життєрадісна, емоційна і чарівна. Вона гаряча як південне сонце, вона п'янить як молоде вино, а її жарти гостріше перцю чилі. В її арсеналі – хитрість, іронія, переодягання, крадіжка нареченої, відвідування чоловічій лазні, скандали і навіть бійка.

Особливий колорит вистави надають вишукані барвисті костюми. Вони допомагають вживатися артистам в образи. Кожен костюм – маленький шедевр. Спеціально для цієї постановки запросили художника по костюмах Аліну Горбунову. Вона стилізувала барвисті національні костюми вірмен і грузинів у відповідності з модою тих років.

Художник Тарас Шигимага придумав мальовнича художнє оформлення старовинного району Тифлісу – Авлабара, де тече річка Кура і шумить східний базар, а поруч відомі сірчані лазні князів Орбеліані. Тут живуть по сусідству багаті і бідні князі, заповзятливі купці, хитрі торговці і життєрадісні кінто. Саме тут дві свахи хочуть одружити князя Вано Пантиашвили. Невже починаюча сваха Кабато вирішила забрати клієнта у знаної свахи Хануми? Яка з свах переможе? Хто посватає саму Хануму? Ви дізнаєтеся на виставі «Витівки Хануми» у Харківському академічному театрі музичної комедії.

Цена билета: от 100 грн
Сеансы 18:30

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович