02.07.2023 18:57
Просмотров: 451

Shell досі торгує російським газом – BBC

Shell досі торгує російським газом – BBC

Транснаціональна корпорація Shell продовжує торгувати російським газом, попри обіцянку залишити енергетичний ринок росії, яку вона дала понад рік тому.

За даними Global Witness, у 2022 році компанія брала участь у восьмій частині російського експорту морського газу. Про це пише Громадське із посиланням на BBC.

У травні величезний танкер, здатний перевозити понад 160 тисяч кубічних метрів газу, стисненого в рідку форму, вийшов із порту Сабетта на півострові Ямал, що на Крайній Півночі рф. Цей вантаж Shell придбала, щоб доставити його до Гонконга.

Згідно з даними бази даних Kpler, проаналізованих Global Witness, це один із восьми вантажів зрідженого природного газу (ЗПГ), які Shell закупила на російському Ямалі цього року.

Торік на частку Shell припадало 12% російської морської торгівлі ЗПГ. Компанія входила до п’ятірки найбільших трейдерів ЗПГ російського походження, підрахували в Global Witness.

Хоча в березні 2022-го, через кілька тижнів після повномасштабного вторгнення росії в Україну, Shell попросила вибачення за купівлю російської нафти та заявила, що має намір відмовитися від російських енергоресурсів.

У заяві компанії йшлося, що вона припинить купувати російську нафту, продасть свої автозаправні станції та інші підприємства в росії, а також почне «поетапний відхід від російських нафтопродуктів, трубопровідного газу та ЗПГ». А втім, у компанії попередили, що це буде «складний виклик».

Однак Shell досі виконує контракт із російською ЗПГ-компанією «Новатек», що зобов’язує її закуповувати на Ямалі 900 тисяч тонн газу на рік до 2030-го, повідомляє Reuters.

Радник президента України Олег Устенко заявив, що «це досить просто – продовжуючи торгувати російським газом, Shell вкладає гроші в кишені президента рф володимира путіна і допомагає фінансувати жорстоку агресію росії проти українського народу».

«Величезні суми, які Shell і вся нафтова промисловість заробили в росії, повинні бути використані для допомоги у відбудові України, а не набивати кишені своїх акціонерів», – наголосив Устенко.

У компанії пояснюють, що «припинили закупівлю російського ЗПГ на спотовому ринку, але все ще мають деякі довгострокові контрактні зобов’язання».

«Це повністю відповідає санкціям, чинним законам і нормам країн, у яких ми працюємо», – наголосили в Shell.

BBC зазначає, що Shell є найбільшим у світі трейдером ЗПГ, який не підпадає під європейські санкції, отримавши мільярди доларів прибутку від торгівлі нафтою та газом минулого року.

Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович