28.11.2023 06:54
Просмотров: 547

Цього тижня справу Коломойського остаточно ховатимуть через “правки Лозового” 

Цього тижня справу Коломойського остаточно ховатимуть через “правки Лозового” 

Цього тижня в апеляційній палаті ВАКС призначили одразу дев’ять засідань у “справі Коломойського”. 

Завтра мають розглядати три апеляції стосовно запобіжних заходів для підозрюваних Якименка, Лугового та Конопкіної. Сьогодні і завтра також відбуваються засідання щодо скарг САП на рішення слідчого судді Ткаченка, який закрив провадження за клопотаннями детективів НАБУ про арешт майна Коломойського та інших фігурантів. 

Ціна питання - мільярди гривень. Зокрема у клопотанні щодо конфіскації майна олігарха йдеться про частки у статутному капіталі 307 юридичних осіб вартістю понад 3 млрд грн, а також майже 1000 об’єктів нерухомого майна та понад 1600 транспортних засобів та суден. 

Ця історія тягнеться уже кілька місяців з часу, коли суддя ВАКС Ткаченко відмовився розглядати клопотання детективів про арешт майна. На думку Ткаченка, строк розслідування закінчився через «правки Лозового». Детальніше ми писали про це тут. (https://t.me/fuckcorruption/2528)

Фактично суддя взяв позицію Об’єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду, яка минулого року перебрала на себе роль законодавця і поширила дію «правок Лозового» на об'єднані провадження, у яких відомості про кримінальні правопорушення до реєстру внесені як до, так і після вступу в дію «правок Лозового» у 2017 році. 

При цьому суддя Ткаченко зайняв таку позицію про застосування «правок Лозового» лише після того, як підозру отримав Коломойський. А до того моменту він більше десяти разів розглядав клопотання в справі як слідчий суддя без подібного підходу, зокрема 7 разів санкціонував обшуки. (https://t.me/fuckcorruption/2546)

При цьому інша слідча суддя ВАКС - Лариса Задорожна - вказала, що строк розслідування не закінчився і обрала підозрюваній (https://t.me/fuckcorruption/2519) у справі олігарха Конопкіній заставу у 1,6 млн грн.

В апеляційній палаті ВАКС справи розглядає колегія суддів у складі Чорненької, Калугіної та Глотова. І вже зрозуміло, якими будуть ці рішення.

Так, щодо арешту майна підозрюваних Людмили Шмальченко, Тетяни Якименко та Надії Конопкіної суд сьогодні вже залишив скарги прокуратури без задоволення, а ухвалу слідчого судді без змін. Рішення ухвалили з окремими думками судді Глотова.

Зокрема судді апеляції зазначили, що хоча слідчий суддя Ткаченко й ухвалив своє рішення щодо майна Шмальченко на підставі неналежних документів, але це не може бути підставою для скасування рішення, бо, на думку суддів, рішення «правильне по суті».

Окремо судді вказали, що зобов’язані застосовувати норми закону, незалежно від того, хто був автором законопроєктів. 

По факту, судді апеляції ВАКС сказали, що оскільки на час ухвалення рішення «правки Лозового» не скасовані, то суд буде змушений керуватися ними, а також практикою Верховного Суду.

Ну і вишенькою на торті є згадка суддів про те, що вони розцінили подання прокурором апеляційної скарги як перекладання відповідальності прокурором на суд за порушення строків досудового розслідування з метою дискредитації судової влади в очах суспільства.

До речі, справу Коломойського та ще десятки топсправ можна врятувати, проголосувавши за скасування «правок Лозового». Але профільний комітет «слуги» Сергія Іонушаса відмовляється враховувати цю норму у законопроєкті про реформу САП. Хоча про це прямо сигналізували українській владі посли G7.

Що це, як не свідоме затягування і підігрування фігурантам антикорупційних справ?

Джерело: https://t.me/fuckcorruption/2665

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:14    250
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович