03.02.2024 09:44
Просмотров: 444

Колишній інженер ЦРУ отримав 40 років в’язниці за передачу WikiLeaks секретів злому

Колишній інженер ЦРУ отримав 40 років в’язниці за передачу WikiLeaks секретів злому

Колишнього інженера-програміста ЦРУ було засуджено до 40 років ув'язнення після того, як він був винесений за те, що уряд назвав найбільшою крадіжкою секретної інформації в історії ЦРУ, а також за володіння зображеннями та відео сексуального насильства над дітьми.

Основна частина вироку, винесеного 35-річному Джошуа Шульте у федеральному суді Манхеттена, прийшла за ганебне оприлюднення секретів ЦРУ WikiLeaks у 2017 році. Він перебуває у в’язниці з 2018 року.

«Ми, ймовірно, ніколи не дізнаємося про повний розмір збитку, але я не сумніваюся, що він був величезним», — сказав суддя Джессі М. Фурман, оголошуючи вирок.

Так званий витік інформації зі Сховища 7 показав, як ЦРУ зламало смартфони Apple і Android під час шпигунських операцій за кордоном і спроби перетворити підключені до Інтернету телевізори на пристрої для прослуховування. До арешту Шульте брав участь у створенні хакерських інструментів як програміст у штаб-квартирі агентства в Ленглі, штат Вірджинія.

Вимагаючи довічного ув'язнення, помічник прокурора США Девід Вільям Дентон-молодший заявив, що Шульте відповідальний за «найруйнівніше розкриття секретної інформації в американській історії».

Отримавши можливість виступити, Шульте скаржився здебільшого на суворі умови в Центрі ув’язнення Метрополітен у Брукліні, називаючи свою камеру «моєю кліткою для тортур».

Але він також стверджував, що прокуратура одного разу запропонувала йому угоду про визнання провини, яка передбачала 10 років ув'язнення, і що було несправедливо з їхнього боку тепер вимагати довічного терміну. Він сказав, що заперечував проти угоди, оскільки від нього вимагали б відмовитися від права на оскарження.

"Уряд прагне не справедливості, а помсти", - сказав Шульте.

Одразу після цього суддя розкритикував деякі з півгодинних зауважень Шульте, сказавши, що він був «вражений» «повною відсутністю або каяттям Шульте та прийняттям відповідальності».

Суддя сказав, що Шульте «не керував почуттям альтруїзму», а замість цього «мотивував гнів, злість і уявну образу» на інших співробітників агентства, які, на його думку, ігнорували його скарги на робоче середовище.

Фурман сказав, що Шульте продовжував свої злочини за ґратами, намагаючись злити більше секретних матеріалів і створивши прихований файл на своєму комп’ютері, який містив 2400 зображень сексуального насильства над дітьми, які він продовжував переглядати з в’язниці.

Під час двогодинного розгляду Фурман звернув увагу на односторінковий лист, який уряд переслав від заступника директора ЦРУ Девіда С. Коена, який описав злочини Шульте як завдання «виключно серйозної шкоди національній безпеці США та ЦРУ».

Він додав: «Його дії коштували Агентству сотні мільйонів доларів; погіршила її здатність збирати дані зовнішньої розвідки проти супротивників Америки; піддавати безпосередньому ризику персонал, програми та активи ЦРУ; і поставили під загрозу національну безпеку США, погіршивши здатність ЦРУ виконувати свою місію. Коротше кажучи, дії пана Шульте завдали великих збитків Сполученим Штатам».

На першому процесі над Шульте у 2020 році було оголошено про помилку після того, як присяжні зайшли в глухий кут за найсерйознішими пунктами, включаючи незаконний збір і передачу інформації про національну оборону. У липні 2022 року він був засуджений за звинуваченнями у витоку секретних даних.

Восени минулого року він був засуджений у справі про зображення сексуального насильства над дітьми, яка виникла, коли на комп’ютері, яким Шульте володів після того, як він покинув ЦРУ та переїхав до Нью-Йорка з Вірджинії, були виявлені зображення та відео, які він завантажив із Інтернет з 2009 року по березень 2017 року.

Суддя описав той процес як «криваву баню», у якій «пан. У Шульте не було захисту».

Проте, зазначив Фурман, Шульте також не зміг висловити каяття у цих злочинах.

З 40 років ув'язнення, за словами Фурмана, більшу частину вони припали на крадіжки ЦРУ, тоді як шість років і вісім місяців припали на засудження за матеріали сексуального насильства над дітьми.

У заяві після цього прокурор США Деміан Вільямс сказав, що Шульте «зрадив свою країну, вчинивши деякі з найбільш зухвалих, жахливих злочинів шпигунства в американській історії».

«Коли ФБР зловило його, — продовжив Вільямс, — Шульте подвоївся і спробував завдати ще більшої шкоди цій нації, ведучи те, що він описав як «інформаційну війну», оприлюднюючи надсекретну інформацію з-за ґрат». – АП

Джерело: http://internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: суд, США

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович