15.12.2023 08:08
Просмотров: 536

Росатом - співучасник злочинів проти України

Росатом - співучасник злочинів проти України

На заході в рамках 28 конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка відбулась на початку грудня в Об’єднаних Арабських Еміратах, українська громадська організація Truth Hounds в особі старшого юридичного радника Миколи Юрлова, представила широкому загалу дослідження, яке демонструє, як російські окупаційні війська, у співучасті з росатомом, розгорнули систематичну кампанію викрадень, тортур і нелюдського поводження з працівниками ЗАЕС.

Truth Hounds зібрала достовірні свідчення очевидців подій на ЗАЕС, які вказують на те, що з самого початку спільної окупації російськими військовими й "росатомом" Енергодара і ЗАЕС російські окупаційні сили розгорнули систематичну, широкомасштабну кампанію викрадень, катувань і вбивств персоналу ЗАЕС і жителів Енергодара. 

Truth Hounds були надані чіткі, недвозначні описи катувань та інших злочинів, включно з, але не обмежуючись такими:

напади з обтяжуючими обставинами та жорстоке побиття, удушення, катування електричним струмом, примушування жертв копати собі могили, імітація страти, погрози зґвалтування жертв та їхніх родичів, утримання затриманих у переповнених камерах без їжі, води та свіжого повітря

Трохи цитат з дослідження

Нехтуючи системою нагляду, росія в односторонньому порядку узурпувала регуляторні повноваження Українського ядерниого регулятора та ліцензійної бази

російська федерація використовує загрозу ядерної аварії або навмисної ядерної катастрофи, погрожуючи українцям і громадянам країн, живуть далеко за межами України.

«Росатом» втратив будь-яку довіру, яку мав на світовій арені як компанія, здатна вести себе в межах норми міжнародного права та договорів.

Не можна ніяк етично виправдати запрошення росатома сісти за стіл переговорів.

Росатом бере участь у розв’язанні війни, військових злочинах, злочинах проти людяності та тортурах.

Росатом фінансується російською федерацією. Без росатома співпраці російська федерація не могла б експлуатувати ЗАЕС. Це суперечить міжнародній ядерній конвенції, тим самим збільшуючи ризик для громадської безпеки та навколишнього середовища. Кожен долар, що потрапляє в кишені росатома, допомагає фінансувати росію в війні проти України.

Штурм ЗАЕС розпочався пізно ввечері 3 березня 2022 р. та був захоплений рано вранці 4 березня 2022 р.2 російські-окупаційні війська продовжують контролювати ЗАЕС станом на дату публікації цього звіту. Не пізніше 11 березня 2022 року співробітники «росатома» прибули на ЗАЕС, щоб взяти станцію під оперативний контроль. 12 березня 2022 року російські військові частини, які окупували станцію, заявили, що станція «тепер є станцією росатома». TruthHounds провів численні інтерв’ю та отримав звіти очевидців, у яких викладено деталі цього початкового періоду російського військового контролю над об’єктом ЗАЕС з 12 по 15 березня 2022 року.

За повідомленнями очевидців, протягом цього початкового періоду співробітники «росатома», в  безпосередній співпраці з офіцерами федеральної служби безпеки рф, почалася скоординована кампанія, яка включала в себе «бесіди з працівниками ЗАЕС». Очевидці називають конкретних співробітників «росатома», таких як Олег Романенко, який безпосередньо брали участь у цій скоординованій дії російських окупаційних військ і співробітників «росатома». Ці «розмови» були скоординованою спробою залякування існуючого персоналу ЗАЕС, включно з вимогою доповісти російським військовим і співробітникам «росатома» про ситуацію на ЗАЕС та в його структурних підрозділах, а також надання «рекомендацій» щодо співпраці з окупаційними російськими військовими/росатомом

5 жовтня 2022 року президент росії путін підписав "указ" про незаконне привласнення атомної станції росією Представники рф у «росатомі» заявили, що в "обов’язки" АТ входить нагляд за надійністю роботи енергоблоків

До дати публікації цього звіту російські окупаційні сили провели систематичну та широкомасштабну кампанія викрадень, катувань та вбивств персоналу ЗАЕС та енергодарівців. Ця кампанія включає мережу камер тортур та інфраструктуру, спеціально розроблену для цих цілей.

Очевидці надали Truth Hounds чіткі та недвозначні описи тортур та інших злочинів, включаючи, але не обмежуючись ними, напади при обтяжуючих обставинах і жорстоке побиття, удушення та удушення, тортури електричним струмом, примушування жертв копати собі могили, імітаційні страти, погрози зґвалтування потерпілих та їхніх родичів, а також утримання затриманих у переповнених камерах без їжі, води та свіжого повітря.

За словами мера Енергодару Дмитра Орлова, за оцінками, з березня 2022 року близько тисячі (1000) осіб було затримано та піддано тортурам або жорстокому поводженню в цій мережі камер тортур в Енергодарі.

Підтверджено, що принаймні одну особу, співробітника ЗАЕС на ім’я Андрій Гончарук, який працював водолазом на станції, закатували до смерті.

На ЗАЕС співробітників викрадають прямо з робочих місць, ведуть на допити або катують співробітники ФСБ рф, часто за повної участі та відома співробітників або агентів росатома. Свідки, опитані Truth Hounds, повідомляють, що співробітники росатома зазвичай не звертаються до правоохоронних органів, так як вони відсутні в місті, а російські окупаційні війська не є такими, що мають право виконувати дані обов’язки. Свідки, опитані Truth Hounds, повідомляють, що співробітники росатома зазвичай не згоджуються безпосередньо брати участь у актах тортур, але вони повністю усвідомлюють практику тортур

Truth Hounds опитали жертв російські зловживання. Вони повідомили щонайменше наступне практики були використані російськими агентами:

Жорсткі побої;

Ураження електричним струмом від військово-польового телефону ТА-57 «Тапік» і тестер опору ізоляції;

Душення та удушення;

Імітаційні страти;

Змушення копати собі могили;

Погрози зґвалтування полонених та їх близьких;

Утримання в нелюдських умовах, у переповненому місці в малих камерах, без доступу до їжі (крім випадків, коли їм привозять друзі чи родичі).

Ці твердження підтвердили міжнародні ЗМІ, таких як Wall Street Journal. Truth Hounds також мають фото, аудіо- та відеодокази, що підтверджують твердження в свідків і потерпілих.

49-річний підрядник заводу Володимир Жайворонок розказав жахливу історію про свій досвід ступінь жорсткості поводження з боку російських окупантів Володимир повідомив, що його неодноразово били поикладом рушниці та тушили об нього недопалки цигарок. Крім того, "слідчі" вирвали йому ніготь. Його незаконно утримували в полоні 53 дні.

Потерпілий 26026, працівник охорони ЗАЕС підрозділ, повідомляє, що одразу після приходу російських окупаційних військ, з 4 березня 2022 року почалося зникнення персоналу станції. Потерпілого 26026 затримали незаконного незаконно двоє осіб, які, на його думку, є співробітниками фсб. Вони погрожували йому смертю намагалися змусити його написати «зізнанням» під їх диктовку. Він відмовився це робити. Проте потім прибули ще двоє озброєних чоловіків і відвезли його до лісу, де його жорстоко побили і наказали копати собі могилу. Озброєні люди стріляли біля голови потерпілого, погрожували розстрілом

Один з викрадачів вдарив його по коліну та засунув його голову в пластиковий пакет і душив деякий час. Після цього постраждалого утримували в карцері певний час, а потім відпустили. Потерпілий більше не повернувся на роботу на ЗАЕС.

Кілька тижнів потому ті ж двоє чоловіків підійшли до потерпілого та піддав його ще одному жорстокому побиттю. Ці чоловіки намагалися змусити потерпілого 26026 підписати контракт з росатомом а коли він відмовився, вони погрожували продовжити катування. Зрештою жертві 26026 вдалося втекти з окупованого Енергодар. Він повідомляє, що бачив співробітників «Росатома» в ЗАЕС.

26168, ліцензований спеціаліст, відповідальний за ядерну безпеку ЗАЕС, був викликаний до свого начальника. Там були дві особи в кабінеті, яких потерпілий вважає співробітниками фсб. Його вивели в окрему кімнату для допиту та згодом затримали.

Протягом наступних днів потерпілий піддавався численним побоям, удушенням і ураженню електричним струмом від військово-польового телефону ТА-57 «Тапік». Тортури були настільки жорстокими, що він кілька разів втрачав свідомість. Він також почув, як один із мучителів сказав іншому: «Переконайся не вбивайте його». Під час тортур його допитували про зброю схронів та щодо проукраїнського налаштованого персоналу ЗАЕС.

Йому також сказали: «Думай як ти можеш бути корисним, щоб залишитися живим». Коли він відповів, що він є кваліфікованим спеціалістом з ядерної безпеки і може працювати на ЗАЕС, викрадачі, що в росії достатньо кадрів, щоб замінити його. Згодом жертву було звільнено - його  примусово «депортували» на неокуповану територію України

Потерпілий 26225, ліцензований спеціаст, був затриманий на ЗАЕС особами, яких він називав співробітниками фсб. Його били та катували електричним струмом ТА-57 «Тапік» і допитували про допомогу ЗСУ Поки його тримали в переповненій камері, він бачив людей взяті для подібних тортур, які потім поверталися жорстоко побитим і ледве живими. В якийсь момент він почув крики сусіда по камері камера, який кричав так голосно, що він думав, що закатовану особу «розірвали живцем». Постраждалий 26225 також повідомляє, що під час перебування в камері бачив те, як російські мучителі регулярно били в'язнів кийками. Побиття було настільки жорстоким, що один із кийків лопнув.

російські окупаційні війська ретельно обшукують вміст мобільних телефонів українців,як працюють у на ЗАЕС. У багатьох випадках лише одна фотографія будь-чого віддалено схожого на військовий об’єкт є достатньою причиною, щоб піддатися жорстоким тортурам. Кілька свідків повідомили викрали лише за те, що зателефонували своїм друзям чи родичам, розповідаючи їм, про побутові справи на ЗАЕС. російські окупаційні війська звинуватили у "зраді" і катували їх, щоб примусити зізнатися у “шпигунстві проти росії”.

Докази, отримані в ході розслідування, встановлюють, що півробітники росатома в закладі були обізнані про погрози та залякування проти українських робітників ЗАЕС. Проте росіяни з росатом свідомо нічого не роблять, щоб протистояти протиправних діям своїх співвітчизників по відношенню до українців. Співробітники росатому зробили свій внесок та були співучасниками злочинів, вчинених тими, хто мав захопили ЗАЕС завод силою і заважали його роботі в спосіб, який ризикував життями та безпекою, пошкодженням майна та навколишнього середовища через радіаційне опромінення та викиди ядерних речовин.

Росатом продовжує роботу заводу без законної ядерної ліцензії

Коли українців катують у підвалах навколо ЗАЕС, будь-яке продовження співпраці з росатомом суперечить закону та мораль та є, по факту, співучастю в катуванні українських громадян

Мораль проста: де літаки, @лядь? Ми з йо@нутими воємо

Джерело: https://t.me/gistapapapa/84686

Новости портала «Весь Харьков»


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович