01.04.2024 08:04
Просмотров: 239

В Австрії колишнього співробітника BVT звинувачують у роботі на ФСБ

В Австрії колишнього співробітника BVT звинувачують у роботі на ФСБ

В Австрії за підозрою у шпигунстві затримали колишнього співробітника нині розформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) Егісто Отта. Повідомлення про це, опубліковані у місцевих ЗМІ у п'ятницю, 29 березня, підтвердила прокуратура Відня.

Колишнього співробітника спецслужб підозрюють у зловживанні службовим становищем та веденні таємної розвідки на шкоду інтересам Австрії, зазначили у правоохоронних органах. За даними газети Der Standard, Отт, зокрема, підозрюється у передачі ФСБ даних із телефонів трьох високопосадовців із австрійського міністерства внутрішніх справ.

Як пише видання, інформацію було вкрадено влітку 2022 року з пристроїв Міхаеля Клойбмюллера, який протягом багатьох років керував офісом голови МВС Австрії, директора Федеральної поліції Міхаеля Такача та голови Федерального відомства у справах імміграції та надання притулку Гернота Майєра. Постраждалим кілька днів тому повідомили, що дані із їхніх телефонів потрапили до російських спецслужб, передає агентство APA.

У рамках цієї справи було затримано ще одну людину, повідомили в австрійській прокуратурі. За даними ЗМІ, йдеться про зятя Егісто Отта.

▶ ️Зв'язки з Яном Марсалеком

На початку березня ім'я колишнього розвідника фігурувало у розслідуванні Der Spiegel та The Insider про екс-директора фінансової компанії Wirecard Яну Марсалеку, який, за даними ЗМІ, протягом багатьох років працював на російські спецслужби.

За інформацією журналістів, Отт допоміг створити Марсалеку шпигунський осередок для російських спецслужб, а також допомагав стежити за журналістом Христо Грозєвим після публікації розслідування про отруєння російського політика Олексія Навального співробітниками ФСБ.

▶ ️Справа Яна Марсалека та звинувачення у шпигунстві

Яна Марсалека підозрюють у шахрайстві у особливо великих розмірах. Після банкрутства компанії Wirecard у червні 2020 року він утік з Німеччини і, ймовірно, ховається в росії, де живе під держзахитом, наданим ФСБ рф. ЗМІ також повідомляли, що російська влада допомогла Марсалеку взяти нову особистість після втечі. Зокрема, як писав The Insider, його могли ховати в росії під виглядом священика, а згідно з розслідуванням центру «Досьє» та газети Süddeutsche Zeitung, Марсалек у 2021 році отримав російський паспорт на підставне ім'я Германа Баженова.

На думку британських прокурорів, Ян Марсалек був залучений до шпигунської діяльності навіть після втечі з Німеччини. Слідство вважає, що з 2020 до 2023 року він керував у Великій Британії групою болгар — агентів російської розвідки. Цю групу серед іншого звинувачують у сприянні плану росії з викрадення людей у ​​Великій Британії та за її межами, а також в організації стеження у Чорногорії. Наразі її члени перебувають під слідством.

Джерело: mediavektor.org

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:52    217
Сегодня 09:15    166
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович