05.12.2023 14:22
Просмотров: 396

У Харкові у приватну власність незаконно передали землю вартістю майже 18,5 млн грн

У Харкові у приватну власність незаконно передали землю вартістю майже 18,5 млн грн

На підставі рішення Господарського суду Харківської області у квітні поточного року визнано право приватної власності двох осіб на земельну ділянку площею 0,8677 га, розташовану в історичному центрі міста Харкова по вулиці Шевченка. Її вартість складає майже 18,5 млн гривень.

Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

У межах реалізації функції представництва інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом, обласною прокуратурою вивчено в суді матеріали господарської справи та встановлено відсутність визначених законом підстав для набуття двома суб’єктами господарювання права власності на земельну ділянку.     

Встановлено, що судове рішення безпосередньо має негативний вплив на законні права та інтереси власника спірної земельної ділянки – держави в особі розпорядника Харківської обласної військової адміністрації, яка у порядку, встановленому ст. ст. 116, 122, 124 ЗК України, рішення про її передачу у власність або користування позивачам у вказаній господарській справі не приймала. Тобто без участі власника – держави – останню позбавили права власності на спірну земельну ділянку.

Враховуючи викладене, заступником керівника обласної прокуратури у жовтні 2023 року внесено апеляційну скаргу в інтересах держави в особі Харківської обласної військової адміністрації на вказане рішення господарського суду Харківської області.

Після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою обласної прокуратури в судовому засіданні суду апеляційної інстанції позивачами ініційовано відмову від позову.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 22 листопада 2023 року прийнято відмову позивачів від позову, визнано нечинним оскаржуване прокурором рішення господарського суду Харківської області, провадження у справі закрито.

Наразі, враховуючи, що рішення суду першої інстанції, як підстава набуття права приватної власності на земельну ділянку, визнано нечинним, обласною прокуратурою забезпечено повне фактичне поновлення порушеного права держави в особі Харківської обласної військової адміністрації шляхом скасування у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності зазначених осіб на земельну ділянку, що має наслідком повернення земельної ділянки до законних умов користування, тобто у власність держави.

Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович