29.12.2023 16:00
Просмотров: 967

Особливості травлення у немовлят

Діти на перших місяцях життя мають достатньо відмінностей від дорослих у роботі різних органів та систем, і шлунково-кишковий тракт не є виключенням. Головна відмінність травлення у немовлят — орієнтація на грудне вигодовування. В результаті:

  • Їжа в основному перетравлюється на внутрішньоклітинному рівні, через що поживні речовини дуже швидко потрапляють в кров.
  • Серед ферментів найбільш активна шлункова ліпаза, яка потрібна для розщеплення жирів грудного молока.
  • У тонкому відділі кишківника відбувається активне поглинання таких вітамінів, як В, С, А.
  • Грудне молоко доволі швидко евакуюється зі шлунка (через 2–3 години), саме тому новонародженого потрібно часто годувати, 8–10 разів на добу.

Особливості будови шлунково-кишкового тракту у немовлят спонукають до швидкого порушення травлення за будь-яких погрішностей харчування чи гігієни. Якщо вчасно при цьому не вжити заходів, може виникнути необхідність у застосуванні антибіотиків. В такому разі варто з антибіотиком давати Ентерол для немовлят — пробіотичний засіб для захисту мікрофлори кишківника.

Особливості травлення у немовлят

Випорожнення у дітей раннього віку

Перший кал у новонароджених називається меконієм. Спочатку він має темно-зелений колір, надалі відтінок з кожним днем змінюється, поступово приймаючи золотисто-жовте забарвлення з білими вкрапленнями. Такий колір характерний для дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, при годуванні молочними сумішами колір калу може дещо відрізнятись.

Залежно від жирності материнського молока варіюється частота випорожнень, найчастіше це відбувається декілька разів на добу. Часом всмоктування поживних речовин настільки інтенсивне, що акти дефекації відбуваються раз на дві-три доби. Якщо при цьому дитину нічого більше не турбує, тоді такий стан вважається нормою. 

Пронос у немовляти може спостерігатись при багатьох ситуаціях: харчове отруєння, вірусна інфекція, молочна суміш, незрілість мікрофлори кишківника перетравлювати частки прикорму чи молочної суміші т.і.

У будь-якому випадку пронос у дитини що спостерігається довше однієї доби потребує втручання педіатра. Тому із цим не варто зволікати. Педіатр огляне дитину та призначить відповідне лікування - солі електролітів, пробіотик тощо.

Мікрофлора кишківника у немовлят

В нормі шлунково-кишковий тракт плода умовно-стерильний. При проходженні родових шляхів відбувається перше заселення шкіри, слизових та ШКТ новонародженого мікроорганізмами. Саме тому важливо, щоб у матері перед пологами були відсутні будь-які інфекції статевих органів. Інші особливості біоценозу кишківника у дітей раннього віку:

  • У шлунку та дванадцятипалій в основному відсутні мікроорганізми або визначаються у невеликій кількості.
  • Мікрофлора тонкого та товстого відділів кишківника має більше варіацій, здебільшого представлена біфідобактеріями у випадку грудного вигодовування.
  • Якщо дитина переходить на прикорм, тоді приєднується кишкова паличка, яка вважається умовно-патогенною бактерією.

Кишкова мікрофлора виконує низку важливих функцій — формування місцевого імунного захисту, продукція вітамінних сполук, перетравлювання залишків їжі. Якщо порушується баланс, розвивається дисбактеріоз. Важливо докладати зусиль для підтримки здоров’я кишківника, для чого проводять відповідну профілактику, а за необхідності негайно звертаються до лікаря.

 

Автор статті:
Катерина Мусієнко,

медичний консультант компанії «Біокодекс Україна».

 

Enterol_111 15.12.2023

Джерела

  1. Gavin М. Годування немовляти. (2021) Електронне джерело: https://kidshealth.org/en/parents/feednewborn.html
  2. Eman A. et al. Impact of the mother's gut microbiota on infant microbiome and brain development, Neuroscience & Biobehavioral Reviews, Volume 150, 2023, 105195, ISSN 0149-7634,

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович