21.12.2023 13:35
Просмотров: 766

Реабілітація військових у польових умовах: у Харкові діють курси для студентів медспеціальностей

Реабілітація військових у польових умовах: у Харкові діють курси для студентів медспеціальностей

Старший солдат нацгвардії Кирило на псевдо «кІндер» зазнав серйозного поранення під час бойових дій на Харківщині у перші місяці повномасштабного вторгнення. Під час мінометного обстрілу уламки влучили йому у хребет та передпліччя. Реабілітація триває досі, рука все ще повноцінно не працює. 

Кирило, ст. солдат НГУ

После операции, которую проводили в институте Ситенко, два раза отправляли в Винницу, в Полтаву, на массажи и процедуры. И если этим не заниматся – ничего не будет. Делали ЛФК, массажи на ноги, начал ноги чувствовать и расходился. С рукой тоже такая ситуация – если заниматься, то уже лучше.

Кидати службу 21-річний військовий не збирається, працює у військовій частині на адміністративній роботі та продовжує відновлюватися у харківському реабілітаційному центрі, який започаткувала команда військових. Зізнаються, треба розширюватися, але фахівців не вистачає.

Олег Шевцов, командир групи фізичної терапії та реабілітації оперативного угруповання військ «Харків»

Ми маємо багато хворих спин, але нам не вистачає рук. Тому ми започаткували це навчання з декількома вишами, які мають цю специфіку, передусім це університет Каразіна, де медична кафедра дуже хороша, і профілюючі виші: інфіз, ХПІ, фармакадемія, там теж є кафедри фізичної реабілітації…

Анатолій Бабічев, проректор з науково-педагогічної роботи ХНУ ім. В.Н. Каразіна

Студентів дуже багато, близько 10 осіб кожного тижня додаються, щоб долучитися до цього процесу. Їм цікаво, це можливість додати нових навичок і практичних знань, це важливо в умовах онлайн-навчання. Тому що дійсно не вистачає реабілітологів і терапевтів.

Студенти отримують інструктаж та відразу починають відпрацьовувати техніку на практиці.

И по позвоночнику у нас три фазы – ето поясничный отдел, грудной и шейный. И потом нужно будет сделать отток от позвоночника. Это схема, по которой ви все будете делать «гуаша» – очень крутую терапию для бойца.

Когда делали диагностику, что у нас здесь было, помните? Проблемы в грудном отделе, напряжение, причем с одной стороны больше, с другой меньше. Чувствуешь, да?

17-річна Дар’я – навчається на першому курсі медичного факультету університету Каразіна.

Дар’я Леонідова, студентка ХНУ ім. В.Н. Каразіна

Честно говоря, это все очень волнительно, но, слушая, какие истории рассказывают бойцы – это меньшее, что я могу сделать, это очень важно для меня. Как мы видим, у него очень напряжены мышци, их очень важно разработать. И я делаю такие движения, чтобы их расслабить и кровь больше по ним циркулировала.

Першими пацієнтами майбутніх реабілітологів стали саме бійці національної гвардії.

Олег Шевцов, командир групи фізичної терапії та реабілітації оперативного угруповання військ «Харків»

Вони охороняють наш сон, стоять на постах в бронежилетах і мають деякі проблеми зі спиною. Наразі ви бачите навчання студентів, які приводять бійців в порядок, декілька годин – та вони повертаються до строю виконувати обов’язки.

Мобільна бригада реабілітологів працює також на виїздах, у польових умовах – надають допомогу бійцям безпосередньо на позиціях.

Галина Гогінава, член команди підрозділу оперативного угруповання військ «Харків»

В нас немає вибору, в нас година на кожного бійця, якщо при приїжджаємо на позиції – це підрозділ бойовий, чи бригада – і за годину ми маємо бійця поставити на ноги всіма наявними способами. Це наші руки, мобільне обладнання, всі наші знання. Тобто 2-3 лікаря на одного бійця може бути. Те шо ми робимо там за годину – це дорівнює в звичайному житті 5-6 процедур.

Довелося працювати в Лимані, Дружківці та інших гарячих точках. Шестикурсник Каразінського університету Антон влітку закінчив курс занять у військових реабілітологів, вже встиг побувати в зоні бойових дій.

Антон Семенко, студент ХНУ ім. В.Н. Каразіна

Це десь, здається, два місяці тому було. Ми поїхали на три дні, там були майже польові умови, але працювали в будівлі. Різниця – там не було опалення та води, руки було важко помити. Ну і стресово було – 20 км від Бахмуту було.

У планах реабілітологів – робити по триста сеансів масажу для військових на тиждень, тисячу двісті – на місяць. І це, каже організатор проєкта, цілком реальна задача.



Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович