15.12.2023 16:25
Просмотров: 318

Майже ніхто вже не ховається від обстрілів: ситуація в прикордонній Козачій Лопані на Харківщині

Майже ніхто вже не ховається від обстрілів: ситуація в прикордонній Козачій Лопані на Харківщині

Козача Лопань на Харківщині, півтора кілометра до кордону з росією. Обстріли тут – буденна справа. Місцеві можуть на пальцях перелічити дні, коли б не лунали вибухи.

Валерій

Та і вчора, так то далеко, не по нас. А дня три назад – по нас. Біля мене там, у дві хати попало. Ми вже знаємо, уваги не звертаємо. Попривикали, розумієте. Вони стріляють, а ми ходимо. Не ховається ніхто нічого.

Анатолій

Я жодного дня не сидів у погребі. І не залазив навіть. – Де ви ховаєтесь? – Як де, в хаті. Ні, я б виїхав, якби було куди. Якби мені дім дали нормальний, де жити. Де жити? Мені 70 років, далі що?

Під час одного з останніх масованих обстрілів просто у своєму будинку загинув 29-річний чоловік. Вранці провів дружину на електричку та повернувся збиратися на роботу, розповідають родичі.

Оксана

І вийшло так, що він прийшов, каже я протоплю й піду на роботу. І тут прильот. Хата повністю згоріла. Згоріло все.

Людмила

Це був третій прильот. Два не знаю де лягло, а це третій. Я коли перший ще почула, бігом з собаками у погріб. Дим, пожарка приїхала, горіло хвилин 20, хлопець там загинув.

Інший обстріл забрав життя 33-річного чоловіка – продавця одного з небагатьох магазинів, що працюють у селищі.

Олександр Кулік, речник голови Дергачівської громади

Продавець, молодий хлопець, 33 роки, він вийшов, а безпосередньо тут був епіцентр обстрілу, і він загинув, бо отримав поранення, несумісні з життям.

Вячеслав Задоренко, начальник Дергачівської МВА

Ворог завдає ударів майже кожного дня, руйнує критичну інфраструктуру, будинки. Не один прильот був в адмінбудівлю в центрі селища. Наші працівники отримали поранення. Наше завдання зробити їхню роботу максимально безпечною, тому вирішили у підвалі тут облаштувати найпростіше укриття, щоб в разі обстрілу могли і люди укритися, і наші працівники.

Ремонт в цьому Пункті Незламності майже завершено, залишилося кілька останніх кроків.

Костянтин, електрик

Були стіни голі, бетонні блоки. Зараз окультуримо. Тут столи для підзарядки, тут буржуйка в нас буде. Її зараз прибрали, але скоро поставимо і буде отак.

Козача Лопань, Ветеринарне, Проходи і Токарівка – це ті прикордонні населені пункти, відбудову в яких зараз неможливо розпочати через безпекову ситуацію. Проте тут все ще живуть люди.

Вячеслав Задоренко, начальник Дергачівської МВА

Люди на свій страх і ризик залишаються в цих населених пунктах, потерпають від обстрілів і наше завдання надати їм мінімальну можливість врятувати їхнє частково зруйноване майно. У нас для цього є стройпакети – брезент, плівка, планки, шурупи, щоб можна було закрити дах, вікна і зберегти майно від дощу.

Зараз у Козачій Лопані проживає близько півтори тисячі мешканців – проти шести тисяч до повномасштабного вторгнення.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович