03.01.2024 19:00
Просмотров: 330

Найбільший обмін: з російського полону визволили 230 українців

Найбільший обмін: з російського полону визволили 230 українців

Додому повертаються захисники Маріуполя та "Азовсталі"

У середу, 3 січня, з російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та "Азовсталь".

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими уточнили, що відбувся найбільший за час повномасштабного російського вторгнення обмін військовополоненими – було визволено 230 українців та українок.

Серед них представників Збройних Сил України – 130 осіб (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – одна особа та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед тих, хто повертається додому, були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і українські військовослужбовці, які офіційно вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п'ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, 11 – офіцери.

"Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання. Нарешті побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов'язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя", – розповіли у штабі.

Визволених українців, серед інших, зустрічали очільник ГУР Кирило Буданов і омбудсман Дмитро Лубінець. У координаційному штабі також окремо подякували за сприяння у проведенні обміну Об'єднаним Арабським Еміратам.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак додав, що ворог тримав у полоні цивільних викладачів, а також поліцейського, який до останнього лишався в Маріуполі, розвозив гуманітарну допомогу людям.

Джерело: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович