12.12.2021 06:11
Просмотров: 641

Республіка Сербська ухвалила вихід із армії, правової та податкової системи Боснії і Герцеговини

Республіка Сербська ухвалила вихід із армії, правової та податкової системи Боснії і Герцеговини

Члени Народної скупщини 10 грудня проголосували 49 голосами проти трьох за початок процедури виходу цього утворення у складі Боснії і Герцеговини, в якому домінують серби, з боснійської армії, служб безпеки, податкової та судової систем.

Вони також ухвалили декларацію, яка закликає до розробки нової конституції Республіки Сербської і стверджує, що «всі закони, запроваджені» міжнародним Високим представником у Боснії, «неконституційні».

Депутати опозиції залишили сесію перед голосуванням.

«Боснія і Герцеговина рухається в напрямку, на який ми не погоджувалися під час підписання Дейтонських угод. Рішення Конституційного суду Боснії і Герцеговини і Суду Боснії і Герцеговини викликають у нас гнів. У нас є відчуття, що Боснія і Герцеговина йде в неправильному напрямку. Компетенції Республіки Сербської змінюються одна за одною», – заявив лідер боснійських сербів Мілорад Додік депутатам перед голосуванням.

Додік повторив свою заяву, нібито різанини в Сребрениці 1995 року, під час якої близько 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків були вбиті силами боснійських сербів, «не було».

Міжнародний кримінальний трибунал у колишній Югославії і Міжнародний суд ООН визнали цю різанину геноцидом.

Натомість лідер опозиційної Сербської демократичної партії Мірко Сарович звинуватив Додіка в тому, що він веде утворення «катастрофічним» шляхом, який може закінчитися війною.

Протягом багатьох років Додік виступав за відділення боснійських сербів і за те, щоб воно стало частиною сусідньої Сербії.

Його ініціатива набрала обертів влітку, коли призначений Заходом Високий представник запровадив низку законів, що забороняють заперечення геноциду, військових злочинів і прославляння людей, які були засуджені за такі злочини в міжнародних або місцевих судах.

До обов’язків Управління високого представника (УВП) входить нагляд і координація виконання Дейтонської угоди, але його широкі повноваження зробили його об’єктом критики.

УВП не було допущено до парламентського засідання, незважаючи на прохання надати його представникам доступ.

«Всі сторони зобов’язані повністю поважати Загальну рамкову угоду про мир. Офіс високого представника вимагає від Національної асамблеї Республіки Сербської поважати мандат ОВП», – йдеться в повідомленні Офісу.

Після ухвалення закону про геноцид політики Республіки Сербської почали блокувати роботу інституцій державного рівня, в тому числі тристороннього президентства, Ради міністрів і Парламентської асамблеї.

Рухи сербського утворення у напрямку відокремлення від Боснії і Герцеговини викликали шквал реакції від західних дипломатів, які намагаються знайти політичне рішення та переконати Додіка змінити курс. При цьому Росія і Сербія негласно підтримують дії Додіка. Він зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві минулого тижня.

Сполучені Штати вже наклали заборону на поїздки та заморозили активи Додіка. А чиновники США та Європейського Союзу нещодавно погрожували додатковими санкціями у разі спроби боснійських сербів відокремитися.

Боснія перебуває в затяжній політичній кризі через сепаратистські кроки Республіки Сербської, які відроджують побоювання щодо зриву мирної угоди, яка завершила війну 1992-95 років. Це може поставити під загрозу регіональну стабільність.

Дейтонські мирні угоди 1995 року створили два утворення в Боснії: Республіку Сербську, де домінують серби, і Мусульмансько-хорватську федерацію. Країна керується та адмініструється за етнічними ознаками, встановленими угодою, зі слабким центральним урядом. Лідер боснійських сербів Мілорад Додік вже погрожував вийти з державних інституцій, включно зі спільною судовою, військовою та податковою адміністраціями Боснії, називаючи її «експериментом міжнародної спільноти» і «неможливу, нав’язану країну».

Боснійська війна почалася в 1992 році, коли боснійські серби за допомогою югославської армії, очолюваної сербами, намагалися створити етнічно чисті території з метою приєднання до сусідньої Сербії. Понад 100 тисяч людей загинули, а мільйони залишилися без даху над головою.

Источник: radiosvoboda.org

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович