27.03.2024 10:53
Просмотров: 260

російська ІПСО: “Видам указ про відміну травня – Зеленський”

російська ІПСО: “Видам указ про відміну травня – Зеленський”

російська ІПСО вдається до найрізноманітніших методів, щоб розхитати ситуацію всередині України. Зараз, як попереджає українська розвідка, ворожа пропаганда зосередила свою увагу на так званій спецоперації «Майдан-3». Одним із її компонентів є теза про «нелегітимність Володимира Зеленського з 21 травня 2024 року».

Це фейкове твердження російська пропаганда мусолить ще з минулого року, але особливо активно почала розкручувати за місяць до спецоперації “Вибори”, коли диктатор владімір путін переобрав себе на трон.

Це зробили для того, щоб зіграти на протиставленні: на так так званій росії все демократично, «есвео» триває (так вони називають війну проти України), але вибори не скасували, а ось в Україні повна узурпація влади командою чинного президента, тому що виборів вони проводити не збираються.

Тему нелегітимности найчастіше обігрують у найрізноманітніших телеграм-каналах. При чому, є такі, в яких ця тема з'являється з періодичною послідовністю, в різних інтерпретаціях та за будь-яких інформприводів.

▶ ️Про що йдеться

Якби через повномасштабне вторгнення так званої росії в Україні не запровадили воєнний стан, вже 31 березня цього року (менше, ніж за тиждень) ми би обрали нового президента України. Ну, або переобирали старого, це вже як склалося б.

Чому ж тоді так звана росія педалює саме дату 21 травня? Річ у тім, що саме тоді спливає 5-річний президентський термін після інавгурації Зеленського. Цього, або близько того, дня мала би пройти інавгурація ново/переообраного президента України, якби не війна. Тому російська ІПСО стверджує, що вже з 21 травня Володимир Зеленський стане нелегітимним президентом.

Утім, дата 21 травня з'явилися відносно недавно. До цього російські пропагандисти постійно посилалися на 31 березня. Тобто безпосередньо на день президентських виборів в Україні.

▶ ️До чого апелює роспропаганда?

До Конституції України. Ворожа пропаганда покликається на 103-ю статтю, яка передбачає п’ятирічний термін перебування президента України при владі, та на статтю 112, згідно з якою обов’язки президента виконуватиме голова Верховної Ради в разі дострокового складання повноважень президентом.

При цьому, російські пропагандисти навіть не згадують Закон України «Про правовий режим воєнного стану», в якому чітко сказано про заборону проведення виборів президента України.

✅ Зокрема, стаття 19 («Гарантії законності в умовах воєнного стану») забороняє:

● змінювати Конституцію України;

● змінювати Конституції Автономної Республіки Крим;

● обирати президента України, а також проводити вибори до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування;

● проводити всеукраїнські та місцеві референдуми;

● проводити страйки, масові зібрання та акції.

Нові вибори можливі лише після припинення чи скасування воєнного стану. Якщо вони мали бути проведені в період його дії.

Якщо російські пропагандисти і згадують про все це, то обов’язково маніпулюють, мовляв, Конституція – головний закон України, і треба дотримуватися найперше його, а не другорядних законів.

Також подекуди стверджують, що закон про правовий режим воєнного стану Зеленський написав “під себе”, щоб не віддавати владу. Водночас, вони ніби забувають, що Закон України «Про правовий режим воєнного стану» був прийнятий ще в 2015 році.

▶ ️Варіації маніпуляцій навколо виборів

Найпопулярніша – Зеленський не збирається проводити вибори навіть після завершення війни. Мовляв, от побачите, війна закінчиться і він перепише Конституцію так, щоб постійно залишатися при владі. Або ж, навпаки, - “розкраде державу і втече за кордон”.

Численні телеграм-канали та сторінки в інших соцмередах постійно «ялозять» тему невдоволення владою в українському суспільстві, що ось-ось почнуться протести (горезвісний “Майдан-3”).

Не останню роль відіграють карикатури та меми. Скажімо, “Видам указ про відміну травня – Зеленський”. Буцімто так він вирішить проблему зі своєю легітимністю.

Крім того, роспропаганда постійно нав'язує можливих кандидатів на неможливі вибори. Найдовше серед “суперників” Володимира Зеленського на сторінках (про)кремлівських сміттярок тримається Валерій Залужний, колишній Головнокомандувач Збройних сил України. “Конфлікт” між ними (про)російські спільноти та боти роздмухували дуже довго, в кілька “активних підходів”. А зараз завзято поширюють інформацію про те, що “українські еліти формують навколо Залужного опозицію”.

▶ ️“Нелегітимність” в українському медіяпросторі

В українському інформаційному просторі протягом останнього місяця з'явилося багато публікацій про легітимність/нелегітимність президента України. Багато дискусій виникло про юридичні колізії навколо питання повноважень глави держави саме згідно з Конституцією держави. Адже в ній йдеться про продовження повноважень Верховної Ради, але не президента.

Коли видання «Главком» звернулося до Центральної виборчої комісії з запитом щодо можливості-неможливості проведення виборів, і у ЦВК відповіли, що під час воєнного стану вибори не проводяться, а тому повноваження президента України не можуть бути припинені" http://surl.li/rykyb.

Після цього дискусії в соцмережах розгорілися з новою силою. Багато дописувачі та коментаторів писали, що тільки Конституційний суд України може дати роз’яснення щодо цього питання, але аж ніяк не ЦВК. Ставили під сумнів тлумачення ЦВК навіть в газеті “Україна молода” http://surl.li/rylgv. Очікувано, що це одразу ж підхопила ворожа пропаганда.

З одного боку, такі дискусії – визнання демократичности українського суспільства, де тебе не заарештують за зображення кількох крапок на плакаті, як на так званій росії. Ми можемо вільно висловлювати свої думки. А з іншого боку, такі дискусії — це козирі в руки ворожим пропагандистам, як прагнуть розколоти українське суспільство.

▶ ️На що варто звернути увагу

Найбільший потік фейків про нелегітимність Зеленського очікувано спостерігатимемо між 31 березня та 21 травня. За російським задумом, українці мають бути впевнені, що українська влада не просто нелегітимна, а й працює на шкоду державі, що вона зацікавлена лише у власному збагаченні за рахунок війни та “простого народу”.

Підірвати довіру та все ж довести суспільство до так званого “Майдану-3” – кінцева мета так званої росії. Тому всі закиди проти української влади, особливо якщо вони емоційні, слід вдумливо аналізувати та фільтрувати. Завжди запитуйте себе: кому це може бути вигідно? Це не означає, що критикувати владу не можна, просто зважуйте її переваги й недоліки.

---------

▶ ️Підготувала Тетяна Щербатюк

Джерело: https://www.facebook.com/behindtheukrainenews

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 08:15    125
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович