02.10.2023 07:17
Просмотров: 2041

Історія з дивізійником з СС «Галичина» Ярославом Гунькою - черговий привід для інформаційної пропаганди кремля переспівати свою ж істеричну вигадку з 80-х

Історія з дивізійником з СС «Галичина» Ярославом Гунькою - черговий привід для інформаційної пропаганди кремля переспівати свою ж істеричну вигадку з 80-х

Тоді «совєти» запустили в Канаді кампанію про те, що там нібито живуть тисячі нацистських злочинців Ваффен-СС дивізія «Галичина». Чому це деза, і чи можна\варто називати дивізійників героями України, - про це я розмовляв з Володимиром Вʼятровичем, народним депутатом, екс-директором Інституту національної памʼяті. 

▶ ️З історичного боку про дивізію варто знати: 

● «Галичина» входила у склад військ «Ваффен СС» Німеччини у 1943–1945 роках. Це був не репресивний підрозділ Allgemeine SS (брав участь у Голокості й інших каральних операціях на окупованих територіях), а до т. зв. Waffen SS і призначений для бойових дій на фронті.

● За рішенням Гіммлера, дивізія не мала права мати назву «українська», щоб не пропагувати ідею незалежності України. Її назвали «галицькою», бо складатися вона мала з жителів тієї частини країни, яка раніше належала Австрії.

● У травні-червні 1943 року в дивізію зараховано 17 200 осіб. Частина добровольців розглядала перебування у «Галичині» як можливість здобути військовий досвід і зброю для того, щоб перейти до Української повстанської армії (УПА), яка на той момент не мала можливості вишколити й озброїти таку кількість вояків.

▶ ️З правового боку.

● По закінченню ІІ світової протягом років лунали звинувачення у скоєнні воєнних злочинів вояками дивізії, зокрема проти поляків та євреїв. На вимогу Фонду Візенталя і деяких членів парламенту Канади в 1986 році для розслідування фактів можливої присутності в Канаді воєнних злочинців була створена т. зв. комісія Дешена. За результатами вивчення архівних матеріалів і допиту свідків у Канаді й Західній Європі комісія підготувала звіт, в якому жоден з емігрантів - колишніх учасників дивізії «Галичина» не був визнаний винним у скоєнні воєнних злочинів під час ІІ світової війни. 

● Нюрнберзький процес, який тривав із 20 листопада 1945 року до 1 жовтня 1946-го і розглядав воєнні злочини нацистів, також не знайшов доказів скоєння вояками дивізії воєнних злочинів. Згадки про неї немає в обвинувальному акті, і жоден вояк «Галичини» засуджений не був.

● Дивізійниками опікувався Папа Римський Пій ХІІ.

▶ ️З морального боку. 

● Володимир Вʼятрович виступає проти глорифікації дивізійників: їх не варто називати борцями за незалежність, ці люди стали учасниками трагічних, а не героїчних подій в житті України. 

● Водночас і злочинцями їх називають переважно пропагандисти. 

▶ ️Росіяни так сміливо клеять на всю українську історію СС-сівський шеврон тільки тому, що їм зійшла з рук колаборація Гітлера зі Сталіним. Сталінський режим не лише протягом майже двох років був посібником гітлерівського, але й окупував значну частину українських земель. Тому (але не тільки тому) сьогодні нам треба сміливо назвати сталінізм - окупаційним режимом, прирівнявши його до фашизму. Іншими словами, у ІІ світовій на українській землі воювали між собою два окупаційних режими.

Відео-версія розмови

Джерело: https://t.me/orestokratiia/877

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 08:34    99
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович