20.01.2024 08:00
Просмотров: 587

"Вогнехреща". 10 років тому

Вогнехреща. 10 років тому

19 січня 2014 року відбулася "Кривава водохреща", "Вогнехреща" – так назвали початок протистояння на столичній вулиці Грушевського в період Майдану.

За декілька днів з’явилися перші жертви протистояння – було вбито Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Юрія Вербицького.

19.01.2014 у Києві на Народному Вічі зібралось кілька десятків тисяч мітингувальників. Вони висловили своє обурення ухваленням Верховною Радою "законів про диктатуру" чи "законів 16 січня". Ці закони були проголосовані з низкою порушень процедури та обмежували права людей, надавали органам державлади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту і мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство.

Поступово мирна акція переросла в жорстке протистояння з міліцією та внутрішніми військами. Частина людей з Майдану вирушила до будівлі Верховної Ради, щоб висловити свій протест. Дорогу їм перекрив "Беркут", який загородився автобусами та вантажівками біля входу на стадіон "Динамо". Кілька тижнів до цього проїзд також блокували силовики.

Близько 15:00 члени "Правого сектора" спробували штурмувати кордону охорони до урядового кварталу. Підпалили автобус "Беркута", а членів спецпідрозділу закидали камінням і петардами. Беркутівці у відповідь застосували спецзасоби і водомет.

До 20:00 19 січня по медичну допомогу в Києві звернулися 24 постраждалих під час сутичок на Європейській площі та біля стадіону "Динамо". Трьох із них госпіталізували. Водночас в МВС тоді повідомили про більш ніж 70 постраждалих правоохоронців та 40 госпіталізованих працівників органів внутрішніх справ.

Тим часом Віталій Кличко разом з іншими опозиційними лідерами вирушили до Межигір'я вимагати зустрічі з президентом Віктором Януковичем. На прийом потрапив тільки Кличко. Згодом заявив, що повідомив Януковичу, "що потрібне термінове втручання, оскільки ситуація – на межі громадянської війни, і в жодному разі не треба залучати міліцію і "Беркут".

Цілу ніч проти 20 січня біля стадіону "Динамо" тривала канонада. Беркутівці з двох гранатометів вели постійний обстріл барикад снарядами зі сльозогінним газом та кидали світло-шумові гранати. Водомети силовиків постійно лили воду, перетворивши вулицю Грушевського на суцільну льодяну ковзанку.

Джерело: https://www.facebook.com/Dmitriy.Chekalkin

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович