06.10.2023 10:45
Просмотров: 373

«Всі, хто тут лежить – я всіх знаю»: жителі села Гроза на Харківщині допомагали встановлювати особи загиблих

«Всі, хто тут лежить – я всіх знаю»: жителі села Гроза на Харківщині допомагали встановлювати особи загиблих

Невеличке село Куп’янського району на Харківщині стало мішенню окупантів вдень 5 жовтня. Унаслідок прямого влучання російської ракетою було вщент зруйновано кафе: 51 людина загинула, у тому числі 8-річний хлопчик. Шестеро людей зазнали травм. Кілька постраждалих – у важкому стані.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

Враховуючи те, що це невеликий населений пункт, фактично в кожну сім’ю терорист приніс біду. Нами створено штаб, поряд тут пошкоджено біля 25 житлових будинків.

У кафе зібралося близько 60 місцевих. Люди після похорон односельця влаштували поминальний обід. Як уточнили в прокуратурі, поминали загиблого українського військового, якого було поховано у Дніпрі, але рідні організували перепоховання у рідному селі. Дружина захисника, невістка та син – всі були у тому кафе.

Володимир Тимошко, начальник ГУНП Харківської області

Близько 13 години було завдано прямого удару ракетою «Іскандер» у приміщення, де вони знаходилися. У зв’язку з тим, що ракета влучила точно, така велика кількість загиблих. Те, що ракета «Іскандер» – це точно встановлено? – Так, це точно встановлено по маркуванню на залишках цієї ракети.

Олександр почув вибух, потім побачив тучу пилу. Чоловік знав про поминки у місцевому кафе. Каже, туди збиралися йти і його брат з невісткою.

Олександр Муховатий

Відразу почав телефонувати. Додзвонився племіннику, він каже – мама, папа і бабуся під завалами, біжить сюди. Я приїхав – тут вже ДСНС працювали, поліція, розбирали завали. Багато загиблих, яких я з дитинства знав, ріс з ними. Кум загинув, однокласник, 4 дітей залишилося, з дружиною загинув. Брат, невістка, мама – всі загинули. Брата знайшли, а невістку і маму ще ні.

Чоловік намагався допомагати розбирати завали, проте рук вистачало. Тому йому залишалося тільки чекати, коли винесуть тіла рідних. Олександр допомагав встановлювати особи загиблих. Каже, всіх, кого було можливо – він впізнав.

Всіх. Я всіх знаю. Всіх, хто тут лежить – я знаю всіх. В кожній сім’ї по 2-3 чоловік. 50 чоловік. Можна сказати, знищили наше село. Наполовину знищили наше село.

Сергій Болвінов, нач. СУ ГУНП в Харківській області

Дуже важко зараз про це казати, тому що така велика кількість загиблих цивільних – вона жахає. Ще не всі тіл ідентифіковані і ми проводимо роботу з місцевими мешканцями, щоб встановити, хто саме ці люди. Тіла оглянуті і доставлені до моргу міста Харкова.

Експерти відбирають ДНК загиблих. Багато тіл понівечені настільки, що іншого способу встановити особу немає.

Сергій Болвінов, нач. СУ ГУНП в Харківській області

Ми проводимо слідчі дії, і розглядаємо різні версії, намагаємося встановити осіб, які б могли передати координати и інформацію про зібрання цивільних людей в одному місці.

Пошукові роботи завершували вже вночі. Особи 35 загиблих та всіх шістьох поранених встановлено. Триває процес впізнання інших вбитих російською ракетою українців.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович