22.02.2024 21:41
Просмотров: 276

У Харкові від сказу померла людина

У Харкові від сказу померла людина

У понеділок 19 лютого в Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні помер 59-річний житель селища Печеніги Чугуївського району.

Про це повідомили в Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Чоловіка ушпиталили 14 лютого після того, як його вкусила домашня кішка. У пацієнта були виражені симптоми сказу – підвищення температури тіла слабкість, водобоязнь, аерофобія.

За інформацією лабцентру, востаннє випадок смерті від сказу на Харківщині фіксували в 2015 році.

Як розвивається сказ

У Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб роз’яснили, в які терміни необхідно провести профілактику вакциною (та, за потреби, імуноглобуліном) після укусу чи ослинення, аби захворювання на сказ не розвинулось та чому в цьому контексті небезпечною є порада «спостерігати за твариною 10 днів».

«Починати введення вакцини та імуноглобуліну потрібно якнайшвидше після укусу або ослинення, тобто немає граничного терміну початку вакцинації. Це пов’язано з особливістю розвитку хвороби. Зараження сказом відбувається при потраплянні на пошкоджену шкіру або слизові оболонки зараженої слини, спинномозкової рідини або частинок мозку хворої тварини. Спочатку вірус розмножується в місці попадання. «Улюбленими» місцями для цього є м’язи та нерви. Причому швидкість розмноження вірусу в нервах у рази більша, ніж у м’язах. Потім вірус по нервах зі швидкістю приблизно 12-24 мм на добу просувається до спинного мозку, а точніше – до нервових вузлів поруч із ним. Коли вірус досягає цих нервових вузлів, там вірус розмножується ще раз. І після цього вже зі швидкістю 200-400 мм на добу просувається до головного мозку, де і викликає запалення мозку та його оболонок, від чого людина, власне, й вмирає», – пояснює експерт Національного порталу з імунізації Віктор Кірейко.

За словами Кірейка, період (тобто час від моменту зараження до прояву хвороби) може сягати 1 року і більше.

«Ми достеменно не знаємо, скільки часу буде потрібно вірусу, щоб дістатись мозку конкретної людини та вбити її. Це може бути й 5 днів, і один рік. Саме для того, щоб дати максимум шансів організму встигнути виробити імунну відповідь та побороти вірус до того як він дістанеться мозку та вб’є людину, й потрібно якнайшвидше починати курс антирабічних щеплень», – зазначив експерт.

В яких випадках потрібно вводити вакцину

Необхідне введення як вакцини так і імуноглобуліну в наступних випадках:

Широкі укуси (понад 5 см)Глибокі укуси (що дістають до м’язів)Будь-який укус, нанесений дикою твариноюБезпосередній контакт з кажанамиБудь-який укус або ослинення пошкодженої шкіри наступних ділянок: голова, шия, руки, промежинаОслинення слизових оболонок навіть без їх ушкодження

Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович