18.02.2024 10:07
Просмотров: 1779

Роборука з ШІ: український біонічний протез руки став однією з провідних інновацій у світі

Роборука з ШІ: український біонічний протез руки став однією з провідних інновацій у світі

Про розробку та її творців розповідає ШоТам.

▶ ️Роборука зі штучним інтелектом

Це роборука зі штучним інтелектом, якою можна готувати, відтискатися чи грати в настільні ігри. А керується вона за допомогою застосунку на смартфоні.

«Налаштовуємо кожен пальчик окремо так, як нам потрібно — ось так це виглядає», — Олена Познякова, інженерка забезпечення якості Esper Bionics.

І головне, такі протези безкоштовно можуть отримувати наші ветерани. Дмитро Газда — медик за освітою та підприємець, який мріяв створювати технології майбутнього. На розробку саме протезу руки його наштовхнула випадковість…

«Якось фейсбук йому запропонував як спільного друга дівчину з ампутацією руки. І він її впізнав, адже багато років тому він був асистентом на операції, де відбувалася ця ампутація. І тут у нього все склалося, трапився інсайт», — Дмитро Гануш, маркетинговий директор Esper Bionics.

▶ ️Заснували стартап і почали експериментувати

У 2019 Дмитро та двоє партнерів заснували стартап і почали експериментувати з моделями руки.

«Усе почалося з пальця, створення тестової моделі», — Дмитро Гануш, маркетинговий директор Esper Bionics. Основним ринком збуту обрали США.

А після 24.02 почали також працювати над протезуванням для захисників і масштабували виробництво в Києві.

«Нам, мабуть, єдиним поки що вдалося досягти максимальної подібності руки до людської. Тобто навіть якщо ми на неї вдягнемо рукавичку, то зовні буде дуже важко відрізнити від біологічної руки. Наша рука розумна, окрім того, що вона гарна», — Дмитро Гануш, маркетинговий директор Esper Bionics.

Протез має датчики, які зчитують та оброблюють м’язову активність і сигнали від мозку та транслюють їх у рухи.

«Протез складається з куксоприймача, в якому є сенсори та блоки живлення, та, власне, кисті, яка розуміє сигнали сенсорів і перетворює в рухи», — Дмитро Гануш, маркетинговий директор Esper Bionics.

Зараз Esper Bionics виробляють 15 рук на місяць. Основа складається з авіаційного алюмінію та сталі.

«Тут, власне, відбувається все виробництво Esper Hand. У цьому ЧПУ-станку виготовляється більшість металевих деталей, а їх майже 280 в Esper Hand — від великих до дуже-дуже дрібних. Ось можна навіть подивитися — зараз відбувається випробування однієї з деталей, яка є основою для пальця», — Дмитро Гануш, маркетинговий директор Esper Bionics.

Олена з народження не має правої руки. Вона працює тестувальницею в компанії, і понад 2 роки — з роборукою.

«Я відчуваю, що тепер у мене не виникає питання, чи впораюсь я з якоюсь задачею, чи зможу я виконати, щось зробити, чи зможу я одночасно нести якісь два предмети, чи зможу я втримати, чи зможу я щось зробити зараз», — Олена Познякова, інженерка забезпечення якості Esper Bionics.

Протезом можна керувати в застосунку

▶ ️Протез можна налаштувати та керувати ним за допомогою застосунку на смартфоні.

«Перше, з чим працює користувач — це головний екран, на якому є хоплення. Хоплення налаштовуються індивідуально під власні вподобання. Для чого це потрібно? Для того, щоб налаштувати їхню зручну почерговість, як, наприклад, хоплення, які використовуються в побуті», — Олена Познякова, інженерка забезпечення якості Esper Bionics.

Рука витримує до 30 кг ваги, тож деякі користувачі можуть навіть відтискатися від підлоги. Можна налаштувати руку таким чином, щоб, наприклад, тримати письмову ручку чи округлі предмети.

«Ми можемо окремо налаштувати позицію кожного пальчика. Ось так це відбувається: ми налаштовуємо відкриту та закриту позицію — користувачеві можна просто ввімкнути руку й користуватися нею за допомогою сигналів», — Олена Познякова, інженерка забезпечення якості Esper Bionics.

▶ ️Time вніс цей протез до списку найкращих винаходів світу

У 2022 журнал Time вніс цей протез до списку найкращих винаходів світу й помістив на обкладинку. У тому ж році Esper Bionics запустили програму протезування для ветеранів.

«У рамках Esper for Ukraine ми надаємо українцям наші протези безкоштовно. Їх виробництво та встановлення ми співфінансуємо з донорами», — Богдан Діордіца, керівник зі стратегічних партнерств Esper Bionics.

Щоб подати заявку на протез руки, потрібно заповнити форму на сайті. Після цього з подавачем зв’язується лікарка та дізнається всі подробиці. Ринкова вартість протеза — 25 000 доларів, але для ветеранів їх виготовляють за собівартістю. А оплачують протезування донори, яких компанія найчастіше шукає самостійно.

«Й інформаційна, і фінансова підтримка, якої ми потребуємо — це просто розповсюдження інформації про нашу програму серед тих компаній, які знову ж таки з якихось причин не можуть донатити на дрони, на авто, на зброю, але хочуть допомагати Україні гуманітарно», — Богдан Діордіца, керівник зі стратегічних партнерств Esper Bionics.

У цьому році Esper Bionics планує збільшити виробництво втричі. Адже їхня найголовніша мета — повернути до повноцінного життя якомога більше ветеранів.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики створили дашборд із переліком протезних підприємств.

Також ми розповідали, як український військовий станцював балет на протезах у Каліфорнії.

Джерело: sundries.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович