27.04.2023 08:57
Просмотров: 467

ФОПи, що розміщують інтернет-рекламу опинилися поза законом

ФОПи, що розміщують інтернет-рекламу опинилися поза законом

В Україні став чинним Закон України №2849-IX «Про медіа».

Він кардинально міняє правила продажу інтернет-реклами та вводить суворі санкції для порушників.

Для цілей цього Закону суб'єктом у сфері онлайн-медіа вважається особа, що здійснює редакційний контроль щодо створення або добору, організації та поширення масової інформації у формі онлайн-медіа. Особа, яка регулярно поширює масову інформацію під своїм редакційним контролем через власні облікові записи на платформах спільного доступу до інформації, не є суб'єктом у сфері онлайн-медіа, крім випадків, якщо така особа добровільно зареєструється як суб'єкт у сфері онлайн-медіа в порядку, передбаченому статтею 63 цього Закону.

Таким чином, у випадку, якщо фізична особа або фізична особа-підприємець володіють інтернет-сайтом, на якому регулярно публікуються новини, то такий сайт є онлайн-медіа, а така особа – суб’єктом онлайн-медіа.

При цьому, канали аудіовізуальних медіа на таких платформах спільного доступу до інформації, як https://www.youtube.com/ (наприклад, канал https://www.youtube.com/@1plus1), хоч і не онлайн-медіа, проте теж підпадають під визначення медіа, оскільки є один зі способів донесення аудіовізуальним медіа масової інформації до своїх користувачів.

Вказаним законом також внесено зміни до Закону «Про рекламу», зокрема, додано таку статтю:

«Стаття 13-1. Реклама у медіа

● Розповсюдження у медіа на території України реклами, що не відповідає вимогам цього Закону, забороняється.

● Розповсюдження реклами у медіа на території України дозволяється лише у разі, якщо за розповсюдження такої реклами сплачено юридичній особі України».

Таким чином, починаючи із 31.03.2023 року забороняється реклама на медіа (у тому числі онлайн-медіа), якщо за неї сплачено не юридичній особі України, а, наприклад фізичній особі або фізичній особі-підприємцю.

Як відомо, велика кількість новинних сайтів та розважальних сайтів, які регулярно публікують новини та статті, (тобто є онлайн-медіа) належать фізичними особами підприємцям.

Такі ФОПи розміщують рекламу на вказаних онлайн-медіа, отримуючи за неї плату, як від прямих рекламодавців, так і від рекламних мереж, таких я Google, Youtube, рекламних агентств тощо. У цьому випадку, починаючи із 31.03.2023 року вони усі здійснюють заборонену діяльність, а саме розповсюджують рекламу, за яку сплачено не юридичній особі України.

Дехто вважає, що ФОП є юридичною особою, проте це не так. ФОП лише є господарюючим суб’єктом, має право здійснювати господарську (підприємницьку) діяльність, веде окремий облік та подає окрему звітність щодо такої діяльності, проте він залишається фізичною особою.

Стаття 27 Закону «Про рекламу» встановлює відповідальність за порушення законодавства про рекламу, зокрема встановлює:

«2. Відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть:

1) рекламодавці, винні:

у замовленні реклами продукції, виробництво та/або обіг якої заборонено законом;

у наданні неправдивої інформації виробнику реклами, необхідної для виробництва реклами;

у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом;

у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами та у замовленні розповсюдження реклами, в якій не дотримано встановлені законом вимоги щодо її змісту;

у порушенні порядку розповсюдження реклами, якщо реклама розповсюджується ними самостійно;

2) виробники реклами, винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами;

3) розповсюджувачі реклами, винні в порушенні встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, за поданням державних органів, зазначених у статті 26 цього Закону, або самостійно у випадках, передбачених цією статтею, крім тих, які віднесено виключно до компетенції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України та які регулюються законодавством з питань авторського права та суміжних прав, накладають штрафи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, на:

рекламодавців за вчинення дій, передбачених пунктом 1 частини другої цієї статті, - у розмірі п'ятикратної вартості розповсюдженої реклами;

виробників реклами за вчинення дій, передбачених пунктом 2 частини другої цієї статті, - у розмірі п'ятикратної вартості виготовлення реклами;

розповсюджувачів реклами за вчинення дій, передбачених пунктом 3 частини другої цієї статті, - у розмірі п'ятикратної вартості розповсюдження реклами.

Повторне вчинення перелічених порушень протягом року тягне за собою накладення штрафу у подвійному від передбаченого за ці порушення розмірі».

Таким чином, якщо кошти за рекламу (наприклад, кошти від Google чи Youtube) надходять на ФОП або на іноземну юридичну особу, то за таке порушення доведеться сплатити штраф у 5-кратному розмірі від отриманих коштів, а якщо порушення буде повторним – то у 10-кратному.

При цьому, такий самий штраф може бути накладено не лише на онлайн-медіа, а і на рекламодавця, який заплатив ФОПу за розміщення реклами.

Це у 20 разів більше, ніж максимальний штраф за порушення податкового законодавства.

Вочевидь - багато гравців цього ринку ще не знають, що вже стали правопорушниками!

Джерело: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович