22.03.2024 09:41
Просмотров: 322

Гуманітарна допомога у Харкові: як і хто може її отримати

З початком війни в Україні багато хто з українців втратив роботу, житло, став переселенцем й зіткнувся з необхідністю отримувати підтримку від держави та благодійників. За даними ООН у 2024 році гуманітарної допомоги потребуватимуть 14,6 млн. українців, тобто понад 40% населення країни. Важливість такої допомоги для Харкова та області складно переоцінити, бо на Харківщині є населені пункти, які виживають тільки коштом гуманітарної та волонтерської допомоги.

Гуманітарна допомога у Харкові: як і хто може її отримати

Які види гуманітарної допомоги існують у Харкові

Згідно з Законом України “Про гуманітарну допомогу” існує безоплатна допомога та гуманітарна допомога. Безоплатна допомога — це надання безоплатних послуг чи виконання робіт без оплати, тобто виконання ремонту, встановлення вікон, транспортування до безпечного місця та ін. Гуманітарна допомога — це вже цільова та адресна допомога, яка може надаватися в грошовій або натуральній формі у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань. Гуманітарна допомога може містити в собі й безоплатну допомогу.

У Харкові так звану “гуманітарку” в першу чергу отримують ВПО, військові та їх родини, мало захищені види населення, а потім всі інші.

Види гуманітарної допомоги у Харкові:

  • фінансова допомога (виплати ВПО та різноманітна допомога від ООН й різних БФ);

  • гуманітарна допомога (продукти, ліки, одяг);

  • допомога людям з тяжкими захворюваннями (БФ та волонтерські організації купують ліки та іноді надають грошову допомогу);

  • безоплатна допомога дітям (різноманітні творчі кружки, психологічна допомога, мовні курси для дітей та ін.);

  • допомога громадам (від БФ та волонтерських центрів);

  • надання прихистку;

  • безоплатна правова допомога;

  • підтримка матерів з малими дітьми до 3-х років (компенсація витрат на харчування, гуманітарні набори з харчовими продуктами та гігієною);

  • безоплатне лікування у стоматолога для дітей до 12 років;

  • протезування кінцівок для військових;

  • освітні курси;

  • безоплатний контент для дітей.

Це далеко не повний перелік гуманітарної допомоги, яку надають в Харкові як місцевим мешканцям, так і переселенцям.

Як знайти гуманітарну допомогу у Харкові

Існує декілька шляхів пошуку гуманітарної допомоги:

  • від держави (Харківська ОВА, Департамент соцзахисту тощо);

  • від БФ, ООН, Червоного Хреста (скористатися palyanytsya.info або чат-ботами).

По-перше, можна звернутися до Харківської ОВА або центру соціального захисту населення, та дізнатися про найближчий гуманітарний штаб та про необхідність надавати про себе якісь відомості, мати при собі документи тощо.

Також можна звернутися на Гарячу лінію центру волонтерів та координації +380 80 030 1415 та дізнатися про пункти видачі гуманітарної допомоги, харчових наборів та ліків.

По-друге, оформити довідку ВПО для переселенців та одразу надати заявку на отримання виплат. Для цього потрібно звернутися до “Прозорого офісу” та оформити всі необхідні документи. Також це можна зробити через Департамент соціального захисту, попередньо зателефонувавши на гарячу лінію +380 66 283 4143 та отримавши вичерпну інформацію по процедурі оформлення.

Якщо вам не надходять виплати для ВПО або є інші питання, можна звернутися на відповідну гарячу лінію щодо соцвиплат та розв'язати питання +380 80 033 1834.

Одним з найкращих способів пошуку гуманітарної допомоги та організацій, які її надають, є “Платформа для швидкого пошуку допомоги в Україні”, де необхідно обрати своє місто та отримати перелік організацій. Крім того, буде вказано контактні дані організацій та яку саме допомогу  й кому вони її надають. Тут буде інформація для:

  • ветеранів та їх родин;

  • ВПО;

  • мешканців Харкова та області;

  • для людей з інвалідністю;

  • для людей похилого віку;

  • навіть для зоозахисників та просто небайдужих до тварин.

Також шукати інформацію про допомогу можна у соцмережах на сторінках Благодійних Фондів, офіційних сторінках ООН, Карітас, волонтерських організацій тощо.

Також діє у Харкові та області проєкт “Їжа з теплом” від благодійного фонду FoodBank ("Фудбенк"), який годує понад 2000 осіб щоденно. Багато кафе й ресторанів міста годують ВПО та літніх людей,  про це потрібно шукати інформацію у спеціалізованих групах на фейсбуці або тут.

Надають у Харкові допомогу й людям з ВІЛ та СНІД, але щоб її знайти, потрібно звертатися до Благодійних організацій на кшталт “Мережа 100% життя”, можна писати їм на фейсбуці чи інших соцмережах.

Для того, щоб знайти допомогу ЛГБТ людям можна звернутися у соцмережах до Харків Прайду чи організації “Основа”, які після підтвердження особи нададуть необхідну інформацію або допомогу.

Багато гуманітарної допомоги надають різноманітні церкви, тому можна пошукати таку інформацію у місцевих телеграм каналах або сторінках у соцмережах.

Як отримати гуманітарну допомогу в Харкові та області

Все залежить від того, до якої категорії населення належить людина, її матеріального положення та якої саме допомоги вона прагне.

Наприклад, якщо ВПО має офіційну роботу та дохід, вищій за 9 444 грн, отримати виплати від держави він не зможе. А от отримувати гуманітарку у вигляді продуктів, одягу чи побутової хімії від різних благодійників зможе.

Тому, якщо мова йде про допомогу від держави для ВПО:

  • потрібно зареєструватися як ВПО;

  • звернутися по спеціальні виплати — так звані “переселенські”;

  • в Харківській ОВА отримати інформацію щодо гуманітарних штабів та звернутися туди;

  • оформити картку єДопомога.

Якщо мова йде про допомогу ВПО від БФ та інших благодійників, то потрібно:

  • скористатися пошуком palyanytsya.info;

  • зв'язатися з усіма благодійниками, які надають грошову допомогу чи продуктові та інші набори та залишити заявку.

Важливо! Звертатися можна лише через офіційні сторінки у соцмережах, на гарячу лінію чи безпосередньо в офіси благодійних організацій. Щоб не стати жертвою шахраїв, ніколи не надавайте у месенджерах будь-які дані про свої банківські рахунки та особисту інформацію (номер паспорта чи ІПН).

Якщо мова йде про ветеранів та військових, можна звернутися до Харківської ОВА або онлайн до “Прозорого офісу”, а також скористатися пошуком  palyanytsya.info. Стосовно отримання посвідчення “Учасника бойових дій” треба звертатися до Харківського обласного ТЦК та СП, а після цього вже оформлювати пільги згідно з законом.

Всі інші категорії громадян можуть звернутися на гарячу лінію департаменту соцзахисту +380 66 283 4143 та отримати консультацію стосовно того, на яку допомогу вони можуть розраховувати від держави, а потім подати відповідну заяву. Для того, щоб отримати допомогу від благодійників, необхідно особисто звертатися до фондів, оформлювати заявки тощо.

Якщо мова йде про церкви, у більшості випадків потрібно поспілкуватися з пастором, після чого відбути одну або дві проповіді та отримати квиток, за яким потім отримати продуктовий набір чи побутову хімію. Так можна робити в середньому раз 1-3 місяці залежно від правил церкви.

Безпека під час отримання гуманітарної допомоги

На жаль, ситуацією в Україні та довірливістю громадян постійно користуються шахраї й люди, намагаючись отримати допомогу, втрачають заощадження. Тому важливо виконувати поради банків, щодо безпеки інтернет-платежів, а також нижче перераховані пункти.

Щоб не втрапити до лап шахраїв, потрібно:

  • завести спеціальний номер мобільного, який ви будете використовувати для отримання/ надання інформації від благодійних організацій, департаменту соцзахисту та ін.;

  • зробити спеціальну електрону скриньку, краще gmail, адресу якої будете вказувати при реєстрації чи оформлені заяви на допомогу;

  • вести перелік всіх організацій, куди ви подавали інформацію, з ким контактували та ін.;

  • відкрити додаткову сторінку у соцмережі для контактування з волонтерами та благодійними організаціями.

Запам’ятайте, благодійники та волонтери самі нікого не розшукують та не пропонують перерахувати гроші у два кліки у месенджері чи соцмережі. Тому на подібні звернення та обіцянки краще не звертати уваги.

За інформацією Українського центру соціологічних досліджень та соціальних ініціатив

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович