06.12.2023 06:09
Просмотров: 487

Моравецький обіцяв перевізникам повернення дозволів для українських вантажівок

Моравецький обіцяв перевізникам повернення дозволів для українських вантажівок

Відкрию завісу таємниці, я пообіцяв перевізникам і дотримаюся слова, що ми будемо дуже жорстко вимагати повернення системи дозволів на перевезення українських вантажівок і водіїв, які прибувають до Польщі".

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час пресконференції 5 грудня, передає (https://tvn24.pl/biznes/moto/premier-mateusz-morawiecki-o-obietnicy-zlozonej-przewoznikom-protest-na-granicy-polsko-ukrainskiej-st7502942) TVN24.

Зробив цю заяву польський посадовець перед початком засідання Ради ЄС на рівні міністрів інфраструктури та транспорту, на якому й обговорювали питання "транспортного безвізу" для України.

Радіо Свобода пише (https://www.radiosvoboda.org/a/news-transportnyi-bezviz-ukrayina-polshcha/32713567.html), що за результатами самого засідання думка Єврокомісії не змінилася – "транспортний безвіз" повинен залишатися, а поляки повинні розблокувати кордон.

"Ідея повернення дозволів є неприйнятною, оскільки саме з цією метою ми відмовилися від дозволів. Дозволяти операції під різними номерами та різною кількістю дозволів у ЄС було нежиттєздатним", – заявила профільна єврокомісарка Адіна Велян.

-----

Українські водії, заблоковані на кордоні, разом із волонтерами проведуть мирну акцію біля польського Сейму, — голова ГО "Міжнародні автомобільні перевізники України" Володимир Михалевич.

"6 рудня о 12-й годині біля головного входу до польського сейму у Варшаві відбудеться мирна акція "Wspierajmy się" ("Підтримаймо один одного") за підтримки волонтерів, емігрантів, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України та ГО МАПУ (Міжнародні автомобільні перевізники України)", — повідомив Михалевич.

Він зазначив, що звернення передбачає такі вимоги: якнайшвидше розглянути на усіх відповідних комісіях та зібраннях сейму питання розблокування перевезень на українсько-польському кордоні, що складає загрозу здоровʼю та життю людей (водіїв); створення умов для покращення експорту та імпорту між Україною та Польщею, що є взаємовигідною співпрацею та має важливе економічне значення для обох країн; також посилити протидію пропаганді у Польщі, яка сіє розбрат між людьми.

Одна із організаторок акції Вікторія Тріфан висловила сподівання, що до учасників мітингу вийде хтось з польських законодавців. Українські активісти хочуть передати листа з проханням українських організацій до маршалків Сейму і Сенату Республіки Польща.

-----

Польський уряд та місцева влада декларують, що не підтримують страйк автоперевізників, але при цьому не вживають реальних заходів, — заступник міністра інфраструктури, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

За словами Деркача, на сьогодні всі вимоги протестувальників, які стосувалися інших питань, крім дозволів на автоперевезення, Україна фактично виконала і тепер очікує на кроки від польської сторони.

"Ми запустили вчора пункт пропуску "Угринів – Долгобичув" разом із польською стороною. Там уже проїжджають вантажівки порожні. І цей рух досить активний. Це точно зніме якусь частину черги перед кордоном.

Крім цього, ми технічно відпрацювали всі питання, які стосуються окремих смуг для пустих транспортних засобів у системі "Електронна черга". Тому ми фактично чекаємо від польського міністерства інфраструктури і колег із польського уряду, щоб вони відновили перемовини з протестувальниками", — зазначив Деркач у коментарі "Радіо Свобода".

За словами заступника міністра інфраструктури, польська влада декларує, що не підтримує перевізників щодо блокади, але не вживає реальних заходів, щоб цю блокаду припинити.

"Польський уряд каже, що це фактично питання, які стосуються виключно місцевої влади. Місцева влада каже — у нас є законне право на протест, і ми його не можемо обмежувати.

Тобто, це така патова ситуація, коли двоє суб’єктів — і уряд, і місцева влада — один на одного показують пальцем і кажуть "ну, ми нічого не можемо зробити". Хоча в двох попередніх випадках, коли були страйки, ми бачили, що ситуація вирішувалася рішенням уряду або місцевої влади про скасування дозволу на страйк", — каже Деркач.

Джерело: https://t.me/gruntmedia/40074, https://t.me/znua_live/124101,https://t.me/znua_live/124100

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович