25.01.2024 12:11
Просмотров: 521

На Харківщині замість хат, знищених рашистами, благодійники з США встановлюють модульні будинки

На Харківщині замість хат, знищених рашистами, благодійники з США встановлюють модульні будинки

Житель села Цупівка Євген Самойлов став на захист батьківщини в перші ж дні вторгнення російських загарбників. Чоловік на власні очі бачив, як рашисти заходили на рідну землю. 

Євген Самойлов

Гоптівка тут у 10 км. 4:20 почалися вибухи. Я вийшов – дивлюся, горить Гоптівка. Ну, думаю, почалася війна, я відчував, що має прийти. Ну, думаю, зайду у військомат, візьму автомат, а з 14 року був у теробороні.

Євгену 59 років, допомагав звільняти Харківщину, побував під обстрілами, зазнав поранення. Влітку 2023-го вирішив звільнитися з армії – каже, зараз потрібен родині, треба виховувати онука, що нещодавно народився. До того ж, тепер чоловік може собі дозволити не винаймати житло – замість вщент зруйнованої хати благодійники з Америки допомогли встановити на його ділянці новенький будинок.

Євген Самойлов

Кухня гарна, дуже здорова. Туалет, ванная, бойлер тут є. Все сподобалось. І запах тут такий гарний, дерево. Дихаю на все серце, мені дуже сподобалося.

Євген з онуком готовий переїжджати хоч завтра, але новий будинок розрахований під електрику, яка у Цупівці ще не скрізь є. На Харківщині встановили 16 таких різних за розміром модульних будинків. Відбір кандидатів на нове житло відбувається в ході безпосереднього спілкування з людьми.

Максим Касьяненко, представник БФ «До України – з любов’ю»

Ми зв’язуємося з адміністрацією, вони нам дають актуальну інформацію, а потім іде живе спілкування з людьми. Ми бачимося з людьми, слухаємо їхні історії, показуємо, що в них було і як воно зруйновано. Потім ця інформація іде в США, викладається на сайті і люди дивляться і обирають, яку родину їм спонсорувати. Деякі будинки одна родина фінансує, деякі кілька, тому що коштовність дуже велика.

Коштує такий будинок як квартира у місті, в залежності від розміру. В середньому – до п’ятдесяти тисяч доларів, кажуть у фонді. У Київській області вже встановлено близько трьохсот шістдесяти будинків, робота волонтерів на Харківщині – тільки починається. Поки що працюють у Прудянці та Цупівці.

Максим Касьяненко, представник БФ «До України – з любов’ю»

Американці не розуміють, як це – на 100% зройноване село, що потрібно було робити, щоб кожен будинок постраждав. Коли я їм кажу, який процент замінування, що навіть у траву не можна виходити – вони у шоці. Вони дійсно хочуть допомогти. Навіть для них це зараз великі кошти. Вартість одного будинку – це як навчання дитини. Тобто вони відмовляються віддати дитину у коледж, аби передати ці гроші користь українців.

Вячеслав Задоренко, начальник Дергачівської МВА

Чому саме Прудянка та Цупівка. Тому що тут був фор-пост. Наші ЗСУ знаходилися у Прудянці, російські окупаційні війська знаходилися у Цупівці. І тут йшли жорстокі бої, в результаті яких ці населені пункти дуже постраждали. Тут дуже тяжка ситуація, тут треба допомогти нашим людям.

Понад шістдесят відсотків будинків у Прудянці зруйновані повністю, в Цупівці – знищена половина хат.

Євген М’ячиков, староста Прудянського старостинського округу

Є багато факторів. Один з них – готовність людини повернутися в село. Будинки ставляться, щоб повернути людей. Далі йдуть родини військовослужбовців, інваліди, всі вразливі категорії. Є ще проблема з доставкою цих модульних будиночків, на понад 50% території їх зараз неможливо довезти. Але з настанням тепла ми це розширимо, щоб доставляти на кожну вулицю.

У Прудянці зараз проживає близько 400 людей, це понад 170 родин. Навесні тут чекають на нову хвилю повернень та збільшення населення принаймні вдвічі.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович