20.01.2024 06:20
Просмотров: 765

«Найзгубніше на хід війни вплинула нездатність НАТО запропонувати торік членство Києву»

«Найзгубніше на хід війни вплинула нездатність НАТО запропонувати торік членство Києву»

На політичному горизонті Європи зʼявляється новий проукраїнський тренд.

…Ця вільнюська відмова в партнерстві, мабуть, більше підбадьорила путіна, ніж самообмежувальний підхід Заходу до допомоги Україні, — європейська Politico. (https://www.politico.eu/article/west-us-needs-get-real-about-security-nato-ukraine-war-russia/)

І не лише вона: вже чимало високопоставлених політиків та експертів прилюдно підтвердили, що безпекова конфігурація Європи напряму повʼязана зі вступом Києва до Північноатлантичного альянсу. Розберімося, що відбувається. Та спершу декілька смачних цитат зPolitico.

▶ ️Якщо ми не змінимо свою політику, Україна програє, і це затьмарить невдачі Заходу в Афганістані. Потрібно сміливо переосмислити європейську архітектуру безпеки, аби завдати росії однозначної поразки в Європі й стримати майбутню агресію москви проти НАТО.

● Цього не досягти без приєднання України до НАТО; без реструктуризації Збройних сил США в Європі і створення постійних військових баз Пентагону в Польщі та Румунії, а також у Фінляндії чи країнах Балтії; і без невблаганного тиску на західноєвропейських союзників НАТО задля переозброєння в масштабах і швидкості, адекватних викликам.

● Дипломатія США повинна докласти всіх зусиль для розширення повноправного членства України в НАТО,— ніщо не надішле сильнішого сигналу про рішучість Заходу.

● Політичну роботу варто завершити вчасно, представивши рішення на 75-му ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні цього літа.

▶ ️Ще є час уникнути того, що в москві та Пекіні сприйняли б як поразку США в Україні. Конгрес та адміністрація Байдена повинні домовитися, що робитимуть для стратегічної перемоги Києва на полі бою і змінити динаміку на користь Заходу. Це означає відмову від нинішнього підходу «самостримування» і надання Україні зброї та боєприпасів, необхідних для перетворення російської армії в Україні на недієздатну. Цю війну слід зробити якомога коротшою, це — основна мета Заходу.

● Перш за все, Вашингтон потребує оновлення стратегії національної безпеки, яка не просто рефлексуватиме на ситуацію, а формуватиме глобальне середовище безпеки. Для цього слід усвідомити, що Збройні сили США занадто мізерні, щоб боронитися від китайсько-російського альянсу, якщо наші противники вирішать атакувати в Європі та Азії одночасно. Тому Штати мають переозброюватись.

● Американський політичний клас повинен чітко сформулювати, як виглядає перемога в цьому раунді конфлікту великих держав. І вона має бути сприйнята громадянами: вони мали б нарешті зрозуміти реалії цього, дедалі небезпечнішого світу, в якому ми опинилися.

▶ ️Якщо чесно, то політики почали вже по-серйозному спілкуватися зі своїми громадянами, пояснюючи, що російські танки не такі приємні, як гаманці російських туристів: у бюргерів почали виховувати критичне мислення. Та найцінніше те, що європейське суспільство намагається уже дійсно підштовхувати Вашингтон в українському напрямку.

● Про вступ до НАТО як найкращі гарантії для України говорив британський премʼєр, політики Балтії та президент Польщі. Головними противниками поки що є Німеччина та США.

● Експерти, науковці та політики також вимагають негайної підтримки Києва.

● Навіть якщо Вашингтон та Брюссель не почнуть домінувати у конфлікті з лідерами Глобального Півдня, а юзатимуть свою стару мантру рефлексування на події, то найактивніші держави Старого світу, а також громадська думка поступово підведуть Вашингтон до правильного кроку: відкрити двері альянсу перед Україною. Сподіваємося на літо 2024-го, оскільки «атлантизація» України виглядає на сьогодні головним пазликом європейської безпеки (і особливо, якщо Захід таки надумає гратися у підкидний путінський мир).

Поки що ця перспектива виглядає дуже похмуро, але торік — за місяць-півтора до рішення передати Києву F-16 — Байден говорив, що літаки нам не потрібні.

Очікуємо.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/931

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

03.05.2024 09:47    243
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович