27.04.2023 08:47
Просмотров: 432

НБУ розпочав оцінку стійкості банків в умовах війни. Це було одним із зобовʼязань перед МВФ

НБУ розпочав оцінку стійкості банків в умовах війни. Це було одним із зобовʼязань перед МВФ

Національний банк України розпочинає оцінку стійкості банків та банківської системи для визначення реального стану сектору в умовах воєнного часу, йдеться у повідомленні регулятора. Оцінка здійснюватиметься станом на 1 квітня і проходитиме в три етапи.

Ключові факти

● Цьогоріч оцінку проходитимуть 20 банків, що є лідерами за сукупністю показників обсягу зважених на ризик-активів, депозитів та кредитів фізичних осіб.

● Загальний розмір чистих активів цих банків становить понад 90% активів банківської системи.

● Перший етап оцінки включатиме оцінку якості активів та прийнятності забезпечення за кредитними операціями, а також перевірку оцінки вартості майна, отриманого банком у заставу, та розрахунок нормативів достатності капіталу.

● На другому етапі відбуватиметься екстраполяція результатів оцінки якості активів та прийнятності забезпечення на кредитні операції банку, що не потрапили у вибірку на першому етапі.

● Третій етап – оцінка показників діяльності банку за базовим сценарієм та визначення необхідних рівнів нормативів достатності капіталу.

● Результати оцінки стійкості банківської системи оприлюднять до 31 березня 2024 року.

Контекст

Проведення оцінки поточної ситуації в банківській системі та отримання інформації для визначення пріоритетів банківського нагляду передбачені меморандумом з Міжнародним валютним фондом про економічну та фінансову політику від 24 березня.

Згідно із деталями меморандуму, НБУ готується провести детальну діагностику банків (оцінка активів і платоспроможності банків, на які припадає 90% активів банківської системи) до кінця грудня 2023-го. До кінця червня 2024-го регулятор підготує план дій щодо врегулювання проблемних активів.

НБУ розпочав проведення оцінки стійкості банків, яка передбачає, зокрема, проведення стрес-тестування, з 2018 року. Під час стрес-тестування визначаються оціночні показники фінансової звітності банку (балансу та звіту про прибутки і збитки) та необхідний рівень капіталу на три роки після звітної дати.

Джерело: forbes.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович