05.12.2023 10:59
Просмотров: 342

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи

Під Харковом будують підземну школу за 99 млн грн: як просуваються роботи

Вчителька початкових класів Коротичанського ліцею готується до уроку з літературного читання в 4 класі. Після цього – перевірка домашніх завдань з математики.

Віта Єгупова, вчитель початкових класів Коротичанського ліцею

Перевіряємо зошити, вони мені у п’ятницю приносять, я на вихідних перевіряю, наступної п’ятниці віддаю та беру нові. Так зручніше, ніж по телефону.

До дистанційного навчання всі вже звикли, але офлайн-формат безумовно має багато переваг, особливо для початкової школи, вважає викладачка. Тож до ідеї появи у селищі безпечної підземної школи батьки її учнів поставилися з ентузіазмом, каже Віта Єгупова.

Віта Єгупова, вчитель початкових класів Коротичанського ліцею

Коли я звернулася до батьків, а ви знаєте, були в Коротичі деякі мешканці, які не зрозуміли, для чого це укриття. І нам, як вчителям, довелося виконувати таку місію й проводити роз’яснювальну роботу. Спочатку зверталися до батьків свого класу, а потім до мешканців Коротича. І навіть нам прийшлося підписи збирати, стояли на вулиці і роз’яснювали, що відбувається і для чого це.

Противників будівництва школи-укриття було не багато, більшість вдалося переконати у необхідності такої споруди.

Юлія Бєлова, нач. відділу освіти Пісочинської селищної ради

Ми висвітлювали інформацію про намір почати проєктування у соцмережах. У школі залишили проєкт, який планується реалізувати і збирали підписи за чи проти. Хочу зазначити, що буквально декілька осіб висловилися проти, а більше 2 тис. було зібрано у підтримку будівництва цієї споруди.

Дітей в Пісочинській громаді менше не стало – замість тих, хто виїхав, додалися переселенці.

Юлія Бєлова, нач. відділу освіти Пісочинської селищної ради

У нас на сьогодні в закладах освіти громади навчається більше 3,5 тисячі дітей. Лише 500 з них виїхали за територію громади, 228 дітей перебувають за кордоном, але продовжують навчання в наших закладах освіти. Також ми прийняли більше 400 дітей з числа ВПО в наші заклади. Тому фактично кількість дітей до військового стану і зараз не змінилася. Навчати дітей треба, надолужувати освітні втрати. Тому було прийняте рішення щось робити з тим, щоб діти виходили частково в змішане, або офлайн навчання.

У Пісочинській громаді будують не просту захисну споруду, а школу під землею на майже 500 осіб. Укриттям зможуть користуватися розташований поряд дитсадок та мешканці сусідніх будинків.

Олег Чернобай, Пісочинський селищний голова

Ми ставили собі на меті зробити укриття подвійного призначення. Діти будуть тут навчатися, а люди, що живуть поряд, зможуть укриватися під час повітряних тривог. 90 відсотків кошторисної вартості будівництва фінансується за рахунок державного бюджету і 10% – з місцевого бюджету.

Вартість робіт на об’єкті становить понад 99 мільйонів гривень. Населений пункт обраний не випадково – зараз в Коротичі немає жодного навчального закладу з навіть найпростішим укриттям.

Олег Чернобай, Пісочинський селищний голова

Такого масштабу, з таким підходом до безпеки дітей і людей, які будуть знаходитися в цьому укритті ще не було. Під час проектування була одна складність: проєктування почали, коли ще були старі державні будівельні норми, а з 1 листопада набули чинності нові ДБН. Тому ми брали роз’яснення, щоб укриття відповідало вже і новим нормам ДБН.

Від масштабів проєкту у захваті й самі будівельники. Роботи просуваються максимально швидко – з урахуванням погодних умов. Вже в цьому році планують звести стіни та почати монтувати перекриття.

Дмитро Кузін, ст. виконроб будівництва

Це укриття буде найбезпечнішим у всій Україні. Тут завищені норми на вибухи в 4-5 разів. Тому це надійне буде укриття. У нас в ДБН розраховано 100 кПа, а цей об’єкт розрахований на 500 кПа. Тобто у 5 разів міцніше за будівельні норми, які є в державі. Фундамент в нас закопаний на 9 метрів, висота поверху буде стандартні 3 метра, і насип захисний – пісок, щебень, технічні моменти.

До повномасштабного вторгнення в Пісочинській громаді проживали понад 32 тисячі людей. 90 відсотків вже повернулися та додалися ще близько 9 тисяч переселенців. Тому в громаді планують будівництво ще двох укриттів – на кошти Європейського інвестиційного банку.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович