21.01.2024 08:39
Просмотров: 841

ЄС повинен знайти способи запобігти потраплянню своїх найбільш чутливих технологій, компаній і активів "в чужі руки"

ЄС повинен знайти способи запобігти потраплянню своїх найбільш чутливих технологій, компаній і активів в чужі руки

ЄС повинен знайти способи запобігти потраплянню своїх найбільш чутливих технологій, компаній і активів "в чужі руки", — єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс в коментарі Financial Times.

Чиновник зазначив, що Брюссель готується представити заходи щодо зміцнення своєї економічної безпеки. Пропозиції покликані допомогти блоку залишатися конкурентоспроможним у ключових галузях, таких як програмне забезпечення, мікросхеми та авіабудування. Також йдеться про зменшення потенціалу держав-конкурентів, включаючи Китай, контролювати життєво важливу інфраструктуру в часи глобальної нестабільності.

Європейський пакет економічної безпеки має бути опублікований наступного тижня на тлі зростання напруженості між США та КНР та підвищеним тиском на економіку ЄС після вторгнення рф в Україну. Документ включатиме законодавчі вдосконалення режиму ЄС для перевірки інвестицій з-за меж блоку. У ньому також будуть викладені ідеї щодо ретельної перевірки інвестицій, що надходять з ЄС, а також пропозиції щодо додавання "європейського виміру" до контролю за експортом чутливих технологій.

Цього тижня Європарламент переважною більшістю голосів проголосував за обов'язкову перевірку китайських інвестицій в європейські критичні активи, такі як порти і транспортні мережі. Резолюція не має юридичної сили, але посилює тиск на Єврокомісію, змушуючи її діяти.

Пакет економічної безпеки також оновить правила 2020 року, які зобов'язують уряди повідомляти Комісію про прямі іноземні інвестиції, які можуть загрожувати безпеці або громадському порядку. Комісія, ймовірно, запропонує аналогічну систему для вихідних інвестицій, щоб запобігти компаніям, які уникають експортного контролю, але створюють заводи за кордоном. Однак спочатку кожен уряд повинен буде запровадити процес перевірки.

"Після шоку, пов'язаного з відмовою від російської нафти і газу, країни ЄС також хочуть знизити ризики, пов'язані з Китаєм, який домінує у виробництві зелених технологій, таких як сонячні батареї та сировина", — підсумовують в FT.

Джерело: https://t.me/znua_live/131114

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:47    132
Сегодня 08:40    124
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович