19.07.2023 13:37
Просмотров: 552

«Воюємо, або вчимося»: гранатометники 5 Слобожанської бригади показали своє тренування

«Воюємо, або вчимося»: гранатометники 5 Слобожанської бригади показали своє тренування

Заняття гвардійських розрахунків СПГ-9 та РПГ-7 відбулися на Харківщині. У ньому взяли участь бійці одного з батальйонів 5 Слобожанської бригади.

Сьогодні з інструкторами займається невеличка група військових, що пройшли бої під Кремінною. Починають з вивірки прицільних пристроїв, за потреби їх корегують. Після чого проводяться бойові стрільби.

«Я розумію, що у бойових умовах не завжди є час на те, щоб розбиратися у нюансах. Проте раджу обов’язково звертати увагу на маркування на боєприпасі та зважати на місцевість, у якій ведуться бої. Скажімо, кумулятивний боєприпас РПГ-7 у густій «зеленці» вам зарадить мало. Він може здетонувати таким чином, що не завдасть ворогу втрат, ви лише демаскуєтеся. Зважайте й на те, що кожен різновид боєприпасів має власну вагу і траєкторію. Все це прописні істини, проте це треба постійно тримати у своїй голові. Особливо, якщо доведеться стріляти на довшу дистанцію», – розповів один з інструкторів.

Його колега у цей час займався з розрахунками СПГ-7: «Вимірювання дистанції – ключова навичка для навідника. Але не менш важливо ідентифікувати цілі по яких працюєте. Прицільні пристрої СПГ-9 розроблялося, щоб знищувати танки. Це досить високі машини. Відтак, якщо вам необхідно працювати по МТЛБ, яка є меншою і нижчою ціллю, маємо зважати на це при прицілюванні».

Частина військовослужбовців засвоює спеціальність гранатометника лише зараз. Зокрема через штатні зміни у підрозділі.

«Сьогодні вчився стріляти з СПГ-9 прямим наведенням. Мені не здалося це аж надто чимось складним, бо раніше я працював з ПТРК «Фагот». Цілями у мене були ДОТи, бліндажі, де ховалася ворожа піхота. По техніці не доводилось бити, бо її там не було. Під Кремінною зараз важкі бої: сильно тисне піхота, артилерія. Як тільки ми зайшли, то було досить тихо, але далі ми просунулися на десять кілометрів, закріпились і росіяни досі намагаються нас вибити звідси. Був там на двох ротаціях приблизно по три місяці. Я у бригаді з лютого 2022 року, і у нас досить щільний графік: ми воюємо, або вчимося», – розповідає учасник занять нацгвардієць Олексій.

Військовий додає, що такі заняття корисні не лише новачкам, але й досвідченим фахівцям: накопичуються нові факти, знання, навички, постійно змінюється номенклатура імпортних боєприпасів на цілком традиційні для Нацгвардії види озброєння, і «поводяться» дещо інакше.

Гвардійці 5 Слобожанської бригади нищать російських загарбників на східних рубежах і є питомою складовою Сил Оборони України. Вони продемонстрували свій професіоналізм на Харківському, Ізюмському, Балаклійському, Куп’янському, Кремінському напрямках.

Джерело: відділення інформації та комунікації Східного територіального управління Національної гвардії України.

Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович