04.01.2024 09:01
Просмотров: 388

У The New York Times вийшла стаття «Це державна пропаганда»: українці уникають телевізійних новин»

У The New York Times вийшла стаття «Це державна пропаганда»: українці уникають телевізійних новин»

І це діагноз інформаційній політиці Офісу президента.

● З лютого 2022 року жителі України мали доступ до єдиного джерела телевізійних новин — цілодобового мовлення, насиченого кадрами, на яких українські танки підривають російські позиції, медики працюють на лінії фронту, а політичні лідери збирають підтримку за кордоном. Ця передача, телемарафон «Єдині новини», стала одним із головних інструментів інформаційної війни.

● Урядові чиновники, які там регулярно виступають, хвалять телемарафон за успіхи у протидії російській дезінформації та підтримці бойового духу. «Ця зброя»,— сказав у січні минулого року Володимир Зеленський про програму, яка спільно виробляється та цілодобово транслюється найбільшими телеканалами країни.

● Але після двох років глядачі втомилися від такого формату. Те, що колись вважалося найважливішим інструментом для згуртування народу, тепер частіше називають рупором уряду.

● Глядачі скаржилися, що програма часто малює надто райдужну картину, приховуючи тривожні події на фронті та ослаблення підтримки України з боку Заходу, і не готує громадян до тривалого конфлікту. «Усім набридла ця картинка: ми перемагаємо, ми всім подобаємось і всі дають нам гроші… Це державна пропаганда»,— каже голова київського Інституту масової інформації Оксана Романюк.

● Поки не зрозуміло, наскільки сильно українська влада контролює редакційну політику «Єдиних новин». Ряд експертів та журналістів, які брали участь у програмі, розповіли, що Олександр Ткаченко, коли був міністром культури та інформації України до липня, то брав участь у нарадах з координації висвітлення новин. А от зараз...

● Побоювання щодо впливу держави також виникли після того, як кількох каналів, керованих політичними опонентами Володимира Зеленського, заборонили приєднуватися до телемарафону.

● Кількість українців, які довіряють «Єдиним новинам» різко скоротилася з 69% у травні 2022 року до 43% минулого місяця, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології. Інше дослідження показало, що понад два п'яті українці виступають за припинення програми. Багато критиків говорять, що телемарафон зараз приносить більше шкоди, ніж користі. «У нього є небезпечна сторона — він створює оптимістичний погляд на ситуацію, а потім призводить до розчарування»,— сказав голова комітету українського парламенту зі свободи слова Ярослав Юручишин.

Джерело: https://t.me/BerezaJuice/40438

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович