16.09.2021 09:58
Просмотров: 841

У зоні відчуження проходять спільні українсько-німецькі тренування

У зоні відчуження проходять спільні українсько-німецькі тренування

З 4 вересня у Чорнобильській зоні проходять спільні тренування мобільних лабораторій радіаційної розвідки Німеччини і України з вимірювання поточного радіаційного стану території зони відчуження.

Про перебіг вимірювальної кампанії під час прес-конференції журналістам сьогодні розповіли українські та німецькі фахівці.

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський зауважив: «Такі вимірювання радіоактивності є вкрай важливими, адже дозволяють фахівцям з різних організацій та відомств спільно, не лише перевірити та оновити наявну інформацію, а й доповнити її новими даними. Дослідження проводять з використанням найсучасніших технічних засобів та методів фіксації просторового розподілу радіаційного забруднення. Це необхідно для правильної оцінки ефективності захисних заходів, планування відновлення і розвитку територій, безпеки людини і довкілля, прогнозу динаміки змін».

Головна мета вимірювань – створити сучасну карту розподілу остаточного радіаційного забруднення та прогнозування характеру його змін.

Міжнародні навчання такого масштабу в Україні проводяться вперше. Спільна робота українсько-німецьких команд дозволить фахівцям опанувати сучасні технології аеромобільної радіаційної розвідки, перевірити ефективність різних методів і засобів вимірювань, надійність обладнання, удосконалити професійні навички, обмінятися досвідом досягнення міжнародних стандартів якості вимірювань, а також перевірити канали взаємодії при реагуванні на ядерні і радіаційні аварійні ситуації.

Під час тренувань фахівці використовують дрон із відповідним гамма-спектрометричним обладнанням і два вертольоти Федеральної поліції Німеччини.

Вимірювальна кампанія триватиме з 4 по 19 вересня 2021 року у рамках проєкту Федерального відомства радіаційного захисту Німеччини (BfS)та Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» за сприяння Посольства Німеччини в Україні, ДАЗВ та Держатомрегулювання. До неї залучили фахівцв з радіаційного захисту та аварійного реагування Федерального відомства з радіаційного захисту та Федеральної поліції Німеччини, ВП «Рівненська АЕС», ВП «Аварійно-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Екоцентр», Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання, ВП «Атомремонтсервіс» та ДСП «Чорнобильска АЕС».

Источник: mepr.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    947
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович