02.10.2023 21:50
Просмотров: 355

НБУ впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу: що це означає

НБУ впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу: що це означає

Національний банк повідомив про запровадження в Україні керованої гнучкості обмінного курсу. Як повідомляє пресслужба регулятора, це «посилить стійкість валютного ринку та економіки».

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«З огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП Національний банк переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти. Завдяки цьому курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас НБУ суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення», – йдеться в повідомленні НБУ.

Повідомляється, що офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку. Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше.

В НБУ переконані, що тривала фіксація обмінного курсу призводила б до «накопичення ризиків для економіки та фінансової системи».

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму «плаваючого курсоутворення», який діяв в Україні до початку повномасштабного вторгнення РФ. За керованої гнучкості курсу в НБУ кажуть, що компенсуватимуть структурний дефіцит валюти на ринку та «згладжуватимуть курсові зміни».

Перехід до керованої гнучкості курсу встановлюється із 3 жовтня поточного року.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович