30.01.2024 09:11
Просмотров: 771

Фіброаденома молочної залози — причини виникнення та методи лікування

Доброякісні утворення в молочній залозі є достатньо поширеною проблемою серед жінок. До цієї категорії здебільш відносяться кісти та фіброаденоми молочної залози. Хоча такі утворення зазвичай є безпечними, важливо слідкувати за будь-якими змінами та звертатися до лікаря при будь-яких сумнівних симптомах. Регулярні самостійні обстеження та професійні медичні огляди допомагають вчасно виявляти та лікувати такі проблеми.

Фіброаденома молочної залози — причини виникнення та методи лікування

Що таке фіброаденома молочної залози?

Фіброаденома — це доброякісна пухлина молочної залози. Вона має тверду, щільну формацію, що може бути рухливою під час пальпації. Фіброаденоми дуже поширені серед жінок молодого віку та дівчат, що недавно вступили в пубертатний період.

Ці утворення зазвичай безболісні, але у деяких випадках можуть викликати дискомфорт чи біль. Їхні розміри різняться від декількох міліметрів до кількох сантиметрів. Фіброаденоми зазвичай не пов'язані з ризиком розвитку раку молочної залози.

Проте, існує велика вірогідність помилок діагностики, де рак молочної залози плутають з фіброаденомою, адже ці утворення малих розмірів схожі.

Чому виникає фіброаденома?

Основна причина виникнення фіброаденом — гормональні зміни в організмі жінки. Це стосується естрогену та прогестерону — саме ці гормони впливають на розвиток фіброаденоми. Серед інших факторів, що впливають на ризик виникнення фіброаденоми, є:

  1. Генетична схильність. Якщо у членів сім'ї вже були випадки фіброаденом, ймовірність розвитку цього захворювання збільшується.
  2. Вік. Фіброаденома частіше діагностується у жінок від 20 до 40 років. Після менопаузи ризик розвитку фіброаденоми зазвичай не збільшується.
  3. Вплив інших гормонів. Збільшення кількості пролактину або гормонів щитоподібної залози також може впливати на розвиток фіброаденом.

Цікаво, що деякі дослідження вказують на можливий вплив дієти та образу життя на ризик розвитку фіброаденоми.

Діагностичні ознаки фіброаденоми молочної залози

Зазвичай фіброаденома проявляється утворенням щільних вузликів, які можна відчути при пальпації молочних залоз. При цьому жінка може відчувати біль чи невеликий дискомфорт в грудях, особливо перед початком нового менструального циклу.

Діагноз фіброаденоми молочної залози встановлюється лікарем на основі клінічного огляду та даних додаткових досліджень. Так, проведення УЗД або мамографії допомагає визначити наявність утворення та його розміри.

Ультразвукове дослідження грудей надає детальніше зображення молочної залози та дозволяє визначити характер вузлів.

За необхідності проводиться біопсія тканини молочної залози з ділянки фіброаденоми. Таким чином лікар може встановити природу новоутворення та його доброякісність чи злоякісність.

Лікування фіброаденоми молочної залози

У випадках, коли фіброаденома невелика та не супроводжується болями чи іншими неприємними симптомами, лікар може рекомендувати просто спостерігати за нею, здійснюючи регулярні обстеження.

При збільшенні фіброаденоми у розмірах або зміни її структури доцільне хірургічне лікування.

При наявності факторів ризику (вживання гормонів, вагітність, генетичний ризик раку молочної залози) проводиться хірургічне видалення новоутворення шляхом вилущування або резекції.

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович