03.11.2023 12:46
Просмотров: 814

Гепатит А: чи треба вакцінуватися? Роз’яснення харківського лабцентру

Гепатит А: чи треба вакцінуватися? Роз’яснення харківського лабцентру

На Вінниччині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. З 16 жовтня за медичною допомогою звернулись 262 людини. Наразі у лікарнях залишається 111 пацієнтів, 87 – виписали. 

У Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб надали роз’яснення щодо ситуації на Харківщині та відповідні рекомендації.

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту. Але є інфекції, від яких також можна вакцинуватися. Ці щеплення є рекомендованими. Серед них – щеплення для профілактики ротавірусної, пневмококової та менінгококової інфекцій, вітряної віспи, гепатиту А, вірусу папіломи людини, грипу, коронавірусної інфекції.

Гепатит А (хвороба Боткіна) – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Інфікування відбувається переважно через споживання заражених продуктів чи води або під час близького контакту з хворим. Специфічного лікування не існує, а одужання іноді триває кілька місяців.

Одним із засобів боротьби з гепатитом А є вакцинація. В Україні зареєстровані дві вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання дітям віком від одного року. Особливо важливо отримати таке щеплення дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Окрім цього ці щеплення рекомендовані військовослужбовцям, співробітникам ДСНС, МВС, особам з ендемічних регіонів, особам, що подорожують до цих регіонів та контактним з хворими на гепатит А в осередках інфекції.

Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Одна з вакцин – комбінована, вона захищає одразу від двох штамів вірусу гепатиту А і В.

Щоб дізнатися, де отримати щеплення, коли і як його краще зробити та де придбати вакцину необхідно обов’язково проконсультуватися з сімейним лікарем.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович