24.11.2023 16:13
Просмотров: 695

На деокупованій Харківщині запрацювали модульні амбулаторії

На деокупованій Харківщині запрацювали модульні амбулаторії

Модульна амбулаторія, яку встановили в селі Кам’янка на Харківщині, приймає перших пацієнтів. В зруйнованому рашистами населеному пункті зараз проживає близько 60 людей. Люди повертаються, хоча електроенергії в селі ще немає. Місцева жителька Наталя каже – довелося помандрувати в евакуації, але нарешті вдома.

Наталя Черниш

Я в Ізюмі була, ми де тільки не були. В Румунії були. Потім як росіяни пішли – переїхали в Ізюм, а потім вже додому, у Кам’янку. Прибираємо потихеньку, бур’яни рвемо. Але ми вдома і ми задоволені. Тиск 140 на 100. Ви приймаєте ліки? – Та треба приймати. – На надо, а треба приймати!

Медсестра Олена Басенко працює в Кам’янці 15 років. Але від її попереднього робочого місця рашисти залишили самі стіни. Приміщення розбите вщент – немає ні даху, ні дверей, ні вікон. Більшість будівель у селі у схожому стані. Ніхто не вірив, каже Олена, що найближчим часом тут з’явиться медзаклад.

Олена Басенко, медсестра амбулаторії

Ви бачите, село дуже розбите, і всі казали – її не поставлять, світла немає. Все мрачно… А бачите – все зроблено, дуже гарно, комфортно для роботи і для пацієнтів. Тут не тільки амбулаторія, тут ще й пункт обігріву. Люди можуть приходити, грітися, заряджати телефони, користуватися інтернетом. В нас Старлінк, навіть коли відключається генератор, заряджаємо екофлоу і користуються люди.

Кабінет прийому, тут приймає лікар. Тут маніпуляційна, тут ми розмістили електрокардіограф. Можна зробити електрокардіограму. Ліків у нас дуже багато. Тут і в приймальному. КНП наше нам дало, це волонтерські. Дуже багато ліків.

Пенсіонерка Ніна прийшла до лікарів з чоловіком Петром.  Він був важко поранений під час одного з обстрілів.

Ніна

Не було нікого, ми залишилися самі, відрізані. Ну, слава богу, пережили.

Петро та кілька його односельців були  на вулиці, коли розпочався обстріл.

Петро

Стояв посеред вулиці. Вони вже до калітки дійшли, і тут сусіду по даху лупануло. Я розвернувся, а переді мною касета розірвалася. І достало.

Чоловік зазнав поранень руки та грудної клітини, поранило й одного з сусідів. Обох довелося везти до росіян, до військового шпиталю.

НінаСпасибі сусідам, вони витягли машину з гаража, ніч була, світло вмикати неможна було. Ото сіли, відвезли їх у шпиталь.

Така ж амбулаторія вже працює в Ізюмі. Уляна нещодавно стала мамою й тепер, каже, відвідуватиме лікарів регулярно.

Уляна

Взагалі на часто до лікарів, слава богу, але тепер будемо часто, бо народилася лялечка, тепер будемо кожного місяця.

Встановлення модульних амбулаторій на Ізюмщині профінансувала Всесвітня організація охорони здоров’я. Приймати пацієнтів у Кам’янці будуть ізюмські лікарі двічі на тиждень.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович