03.11.2023 10:36
Просмотров: 655

В МОЗ прокоментували ситуацію із гепатитом А в Україні

В МОЗ прокоментували ситуацію із гепатитом А в Україні

Інтернет-мережею шириться фейк щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину. Також інформація щодо спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині є завідомо неправдивою.

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. В разі виявлення випадків захворювання Міністерство охорони здоровʼя повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах.

Ситуація в Івано-Франківській області

На сьогодні в Україні на території Івано-Франківської області немає спалаху гепатиту А. Усі випадки, зареєстровані на території області, є поодинокими та не мають спільного епідеміологічного звʼязку.

Протягом жовтня в області виявили 12 випадків захворювання. Ці випадки не повʼязані між собою: люди інфікувались у різний час та через різні причини. Відповідно, така кількість випадків за три тижні не може бути кваліфікована як спалах.

Спалах інфекційної хвороби – це декілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції.

Ситуація у Вінницькій області

На Вінниччині дійсно зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. З 16 жовтня за медичною допомогою звернулись 262 людини. Наразі у лікарнях залишається 111 пацієнтів, 87 – виписали.

Медиків, які працюють в лікарнях з хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоровʼя, задіяних у ліквідації спалаху, – вакцинували. Щеплення проводять також для кола контактних осіб. Тобто рідних та близьких, з якими пацієнти з лабораторно підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут.

Наразі джерело спалаху гепатиту А на Вінниччині не встановлено. Враховуючи довгий інкубаційний період гепатиту А (до 45 днів) інфікована людина, яка могла бути джерелом розповсюдження інфекції, могла одужати. Проби води (централізованого, індивідуального водопостачання та стічних вод) та змиви з ринків, перевірка підприємств, які виробляють продукти харчування, та їхніх робітників вказують на відсутність постійного джерела вірусу, яке могло призвести до спалаху.

Ситуація по Україні

Загалом, в Україні за 9 місяців зареєстровано 314 випадків захворювання. У 2022 за весь рік було зареєстровано 281 випадок.

Гепатит А постійно реєструється на території України. Найчастішою причиною є порушення санітарно-гігієнічних норм: погано помиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Людина може інфікуватися, якщо вип’є заражену воду або з’їсть продукти, які готував хворий.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович