02.02.2024 20:24
Просмотров: 794

Коли прийде весна і що допоможе Україні здобути перемогу: прогноз від бабака Тимка

Коли прийде весна і що допоможе Україні здобути перемогу: прогноз від бабака Тимка

У Дня бабака на Харківщині – ювілей. 20 років поспіль мохнатий віщун робить прогноз щодо весни. Сьогодні на біологічній станції під Харковом будили Тимка Третього. Організатори свята сумнівалися, чи потрібен такий захід в умовах війни, але вирішили все ж таки провести традиційний День бабака.

Людмила Доля, співорганізаторка заходу

У нас звичайно було багато сумнівів, чи потрібно це робити, тому що в 22 році ми встигли до повномасштабного вторгнення. В 23 не знали, робити чин і, війна в країні. І ми подумали, що тримати себе у формі та зберігати залишки ментального здоров’я допомагають наші старі звички і це всі психологи кажуть.

Проте професіоналам ніщо не стане на заваді, тож розбуджений Тимко нашепотів своїм помічникам наступне.

Тимко каже, що досить з нас вже нестабільної весни. Ще хвилинку, що весна мож бути тільки українською. Тож чекаємо через 6 тижнів нашу українську теплу весну.

Мета заходу – привернути увагу громадськості до зниження популяції бабаків. За словами фахівців, війна взагалі поставила під загрозу їхнє існування. Проте оцінювати вплив воєнних дій можна буде тільки після їх завершення.

Дмитро Шабанов, професор кафедри екології ХНУ ім. Каразіна

Просто йде руйнація і екосистем цінних, багато чого згоріло, дуже велике забруднення залишками снарядів та вибухівки. А з іншого боку менш цільні екосистеми продемонстрували здатність до відновлення, збільшується чисельність видів, які здатні адаптуватися до нових вимог.

Найбільше хвилювань у фахівців щодо поселення бабаків у Дворічанському національному парку.

Володимир Ронкін, доглядач бабака Тимка ІІІ

Там одно из наиболее крупных было поселений. Ми не знаем, что там сейчас происходит, там проходит линия фронта. Та популяция, которая там осталась, она и на наших глазах уже сократилась почти в 10 раз. Что останется – трудно сказать. Нужно, чтоб все успокоилось и чтоб нам дали туда доступ. А что там с разминированием, со всем…

За словами екологів, якщо з довоєнних трьох-п’яти тисяч тварин після закінчення війни залишиться хоча б тисяча-півтори – вони будуть раді.

Володимир Грубник, завідувач лабораторією «Східні степи» ХНУ ім. В.Н. Каразіна

После того, как наши «соседи» начали активно помогать уничтожать те участочки, на которых сурки могли жить, будет беда. Более того, даже в условиях нашего питомника в Бурлуцком районе в прошлом году только в одной семье было небольшое количество детенышей. И, скорее всего, везде так, потому как фактор беспокойства не способствует тому, чтоб они активно размножались. Будем смотреть, что останется. Но, скорее всего, будет такая же история, как в начале 20 века, когда сурок остался фрагментарно, в виде отдельных десятков особейв Стрельцовской степи в Луганской области.

Зробив сьогодні Тимко й своє традиційне бабачине передбачення. У цьому році тваринку просили вгадати, яка суперсила допоможе українцям у перемозі.

Тимко обрав терпіння, впевнений – з цією суперсилою перемога точно за нами. І з нагоди 20 річниці віщування Тимка він отримує солоденький презент.

У якості втішного призу бабаку запропонували тортик, проте їсти його на камеру герой дня відмовився.



Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович