06.03.2023 19:10
Просмотров: 730

Рашисти розстріляли українського полоненого через гасло «Слава Україні!»

Рашисти розстріляли українського полоненого через гасло «Слава Україні!»

В мережі поширили відео розстрілу українського військовополоненого — після того, як він сказав «Слава Україні!» Голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав це прикладом російської «національної нікчемності та слабкості». Зокрема, відео оприлюднили активісти Сергій Стерненко та Ігор Лаченков. Обережно, воно містить сцени насильства та може шокувати.

На відеозаписі помітно, як чоловік у формі українського військового говорить «Слава Україні!», після чого його одразу розстрілюють, пише Громадське.

Андрій Єрмак наголосив, що у росії воєнні злочини культивуються та відбілюються пропагандою і міфами про «нацистів». За його словами, убивство військового полоненого — це ще один приклад цього. 

«А ще — це приклад їхньої національної нікчемності та слабкості. За кожен такий воєнний злочин буде розплата. Ніхто не зможе сховатися від неї», — зазначив очільник ОП.

Доповнено о 16:55. Заяву Єрмака також поширив Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими.

Доповнено о 17:09. На відео відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він назвав це порушенням Женевських конвенцій, а також «виявленням ницості та підлості». 

Омбудсмен зазначив, що вже надіслав це відео міжнародним партнерам і колегам-омбудсменам із різних країн світу — як підтвердження чергового воєнного злочину росії.

«Коли в усьому світі слова “Слава Україні” викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють… Дуже боляче дивитися на те, що роблять із нашими людьми окупанти. Мета України, як і всього демократичного світу — притягнення рф до відповідальності», — наголосив Лубінець.

Доповнено о 17:21. У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими нам розповіли, що поки що не встановили особу загиблого, але вже працюють над цим.

Це вже не перший випадок, коли в мережі з’являється відео жорстокої розправи над українським військовополоненим. Так, у липні 2022 року в російських Telegram-каналах поширили відео, де двоє, схоже, російських військових катували військовополоненого в українській формі. Після цього українські правоохоронці почали розслідування за фактом порушення звичаїв війни.

Такі дії з полоненим підпадають під поняття воєнного злочину. Згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду, воєнні злочини — це тортури або нелюдське поводження, включно з біологічними експериментами; умисне заподіяння сильних страждань чи серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров’ю; віроломне вбивство чи поранення комбатанта ворога.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович