01.01.2025 06:15
Просмотров: 199

Крім знаменитого сала, вареників та борщу, українці мають ще одну страву, яка може вважатися сакральною. Це – ковбаса

Крім знаменитого сала, вареників та борщу, українці мають ще одну страву, яка може вважатися сакральною. Це – ковбаса

Її ідею свого часу було запозичено у татар, сама назва її від слова "ковбик" – тюркського походження й спочатку так називали фарширований м'ясом шлунок тварини.

Але українці творчо переробили ідею й додали до неї свого національного колориту. Татари не робили ковбас із свинини, тому українські ковбаси та кендюх (сальтісон) цілком можуть вважатися національною стравою.

Приготування ковбас було справжнім священнодійством, а результат – неперевершеним. Рецептів українських ковбас безліч. Варені, печені, варено-печені, копчені, варено-копчені, кров`яні тощо. Можете сперечатися, але за смаком українські народні ковбаси залишають за собою знамениті німецькі. Але це моя особиста думка, яку можете не поділяти.

Українська ковбаса, як і сало, до речі, ідеально поєднується з іншими українськими народними напоєм – "перцівкою" та "хріновухою". Свято душі і тіла...

У московії ковбасу не готували узагалі. Незважаючи на безліч запозичень у татар від пісень і косоворотки до балалайки та кулєбяки, ковбаса там не прижилася. Більше того, її приготування було заборонено, бо було заборонено подрібнювати м'ясо.

Уперше московити спробували ковбасу, яку виготовляли німці. Петру І подобалося усе німецьке та голландське, прийшлися до смаку і ковбаски. Бояри тихцем плювалися й поза очі називали царя-батюшку "Антихристом". Звісно, не лише за ковбасу.

Більш менш масове виробництво ковбас на росії почалося уже в ХІХ сторіччі. Першим відомим тамтешнім майстром був купець Іван Русінов, який навчався у німців. У 1852 році він відкрив перший ковбасний завод. Там виготовлялася знаменита "Углицька" ковбаса, рецепт якої дуже здивував би українських господарок, а українські господарі не їли б її навіть під добрячу дозу "хріновухи". Не тому, що не смачна, а через гидливість.

Русінов брав м'ясо старих корів та биків, яке вже не годилося для вживання. На 2-3 тижні його залишали у льохах. Коли напіврозкладене м'ясо ставало м'якшим і починало відділятися від кісток, до нього додавали сало, сіль та підмішували відходи м`яса, які привозили з торгових рядів. Цією мішаниною заповнювали оболонки і коптили.

Один народ кажете?

Джерело: facebook.com

Автор: Павло Бондаренко

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Январь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

  • Доставка води в Харкові avita.ua - енергія природи у кожному ковтку

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович