24.10.2023 18:01
Просмотров: 365

Рішення про вибори під час війни може бути ухвалено після вивчення досвіду інших країн – Стефанчук

Рішення про вибори під час війни може бути ухвалено після вивчення досвіду інших країн – Стефанчук

Рішення про можливе проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану може бути ухвалено після вивчення аналогічного досвіду в інших країнах, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Про це повідомляє Interfax-Україна.

«Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв з багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни.

І зараз ми обмінюємося цим досвідом. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення», – сказав Стефанчук на спільній зі спікером Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою пресконференції у вівторок у Празі.

Він наголосив, що в демократичній країні, якою є Україна, проведення виборів «дуже важливе, щоб не було застою у владі».

«Водночас в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості чи неможливості проведення виборів і на парламентському рівні, і на президентському. Ми зараз обговорюємо ці питання», – зазначив спікер українського парламенту.

За словами Стефанчука, для проведення виборів під час війни необхідно розв’язати п’ять-шість дуже важливих проблем, перша з яких – як забезпечити правом голосувати й бути обраним до органів влади українських військовослужбовців.

Другим питанням, яке необхідно вирішити для проведення виборів, на думку голови Верховної Ради, є те, яким чином братимуть участь у голосуванні українські біженці, яких сьогодні за межами України близько 7 мільйонів.

«Третє важливе питання, як організувати вибори на тимчасово окупованих територіях.

Четверте питання – це, безумовно, фінансування виборів», – сказав Стефанчук.

За його словами, питання фінансування важливе, оскільки кожна копійка українського бюджету йде на українську армію.

«П’яте питання – це можливість вільного доступу до медіа. І в цей період нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни», – наголосив спікер українського парламенту.

Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович