06.08.2022 12:27
Просмотров: 664

Скандал навколо Amnesty International: нова гибрідна війна

 4 серпня правозахисна організація Amnesty International випустила звіт, у якому заявляє, що українські військові наражають на небезпеку цивільне населення, розміщуючись на території шкіл та лікарень.

Аmnesty International урядова організація, заснована 1961 року в Британії, вона мала на меті досліджувати та запобігти грубим порушенням прав людини, а також допомагати тим, чиї права було порушено

Цей міжнародний рух із 7 млн учасників, що привертають увагу до порушення прав кожної людей. До завдань організації входить мобілізація громадськості для тиску на осіб, що порушують права людини. Вона є однією з наййбільш впливовю правозахисою организацією у світі. Але останнім часом міжнародна спільноста все частіше говорить про маніпулятивність та необгрунтованність звітів

З 2014 року організацію звинувачують у постійному лобіюванні російських інтересів, зокрема критикою декомунізації звинуваченнями ЗСУ в катуваннях та порушенні правил ведення війни. Водночас, замовчування організацією масового вбивства росіянами українських полонених в Оленівці український уряд, журналісти та громадськість розцінюють як дезінформацію та сприяння російській пропаганді.

Прямого фінансового впливу рф на Аmnesty International не доведено, але все більше експертів говорить про використання впливових ГО для гибридної війни. Висновки різних ГО мають значний вплив на підтримку Україні в світі та їх звіти можуть мати значення при трибуналі в Гаазі

Український офіс організації після цього оприлюднив коментар, у якому пояснює, що українська команда не була залучена до підготовки звіту та від початку намагалась переконати колег у недопустимості й неповноті такого матеріалу та у підсумку відмовилась перекладати і поширювати його, але до їхньої думки не дослухались. 

Директорка Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук заявила, що йде зі своєї посади.

Про це Покальчук заявила у соціальній мережі Facebook.

“Я звільняюсь з Amnesty International в Україні. Це – ще одна втрата, яку мені принесла війна. Улюблена робота, 7 років життя, плани на майбутнє, а останні 5 місяців – ще і рятівний круг у вигляді правозахисної роботи на благо рідної країни під час війни. Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар’єру. Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників”, – заявила Покальчук.

В Офісі президента після публікації звіту наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Посол Британії Мелінда Сіммонс прокоментувала звіт Amnesty International щодо війни в Україні, який спричинив хвилю обурення через звинувачення на адресу Збройних сил України. 

Як пише “Європейська правда”, свою заяву посол опублікувала у Twitter.

“Єдине, що загрожує українським мирним жителям – це російські ракети, зброя та мародерство російських військ. Крапка. Якби Росія припинила вторгнення в Україну, небезпеки не було б”, – наголосила Мелінда Сіммонс. 

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що матеріал Amnesty International свідчить про “втрату адекватності” в організації. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив, що такий звіт створює фальшивий баланс між злочинцем і жертвою.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович