Выставки

Виставка живопису, графіки та скульптури

13.12.2018 - 15.12.2018
Категория: выставка

Вже кілька років поспіль напередодні дня народження нашої землячки Зінаїди Серебрякової галерея «Мистецтво Слобожанщини» надає свої зали для демонстрації робіт учасників всеукраїнських художніх конкурсів, присвячених пам’яті визначної художниці. Цього року темою конкурсу та виставки було обрано «Портрет родини художника в інтерʼєрі».

Зінаїда Серебрякова (1884 – 1967) створила кілька десятків робіт, де зображені її рідні – матуся, чоловік, діти, брати, сестри. Іноді це сповнені глибокого психологізму портрети, частіше – картини та замальовки побутового характеру (серед найвідоміших – «За сніданком», «На терасі у Харкові», «Картковий будиночок»). Іноді художниця зображувала й себе серед рідних – у дзеркалі, за написанням картини. Інтерʼєри тут – не умовний фон. Саме вони створюють атмосферу родинного затишку, налагодженого побуту (навіть у трагічному 1919 році, у голодному Харкові!), ми відчуваємо надзвичайну гармонію стосунків у цій родині, Любов, яка панує у тісному родинному колі.

В експозиції виставки представлені також не тільки завершені роботи, але й етюди – замальовки побутових ситуацій, самодостатні, які художники й не збиралися використовувати для чогось більш поважного. Саме такі «домашні» етюдики надають особливу камерність атмосфері виставки. У галереї представлені графічні, живописні та скульптурні роботи, виконані в різних стилістичних манерах, у різні роки, з різними авторськими інтенціями, але об’єднані в першу чергу симпатією до зображуваних персонажів, що й не дивно, бо це рідні люди, й такі картини створюються не «на заказ».

Крім конкурсних робіт, на виставці представлені твори з приватних зібрань – «Feldman museum», Валерія Грубаря та Каріни Мовсесян (за сприяння «Вітальні на Дворянській»), С. В. Решетила, родин художників Побєдіних та М. Винокурової та ін.

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович