Выставки

'Камінна душа'

23.04.2019
Камінна душа
Категория: выставка

23 квітня о 19.00 в Харківському ЛітМузеї відкриється виставка експонатів із архіву українського письменника, музиканта, науковця, театрального діяча Гната Хоткевича, розстріляного у Харкові в 1938 році за рішенням особливої трійки УНКВС.

Частину цих експонатів у 1990-х привезла з Франції до Харкова його дочка Галина, а 7 книг, за її заповітом, передає Харківському ЛітМузею представник Європарламенту, громадянин Франції Грегорі Жульєн.

Передача експонатів відбудеться одразу після відкриття о 18.30 в садку ЛітМузею художньої інсталяції “Автономні зони поезії” від  творчого колективу ALIS в рамках Французької весни в Харкові
Серед книг, які Франція передає Україні, — перше видання відомої повісті Хоткевича «Камінна душа» (Чернівці, 1911), його же «Гетьман Іван Мазепа» (1917) і «Спомини з революції 1905 року» (1926), а також рідкісне видання п`єси  «Шакунтала» (1884) індійського поета Калідаси, яку Хоткевич перекладав.

Архів Хоткевича, як і багато інших архівів репресованих письменників, має непросту історію. Свого часу радянська система доклала багато зусиль, щоби подібні архіви зникли, а про їх власників забули. І тільки завдяки мужності дружини і дочки митця – Платоніди і Галини – книги, рукописи, фото, документи хоча би частково збереглись.

Сеансы 18:30

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович