05.02.2024 11:33
Просмотров: 338

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни

Найважче – шукати людей під завалами: харківські брати-рятувальники про службу в умовах війни

Завжди разом – в житті та на службі. В харківській пожежно-рятувальній частині вже майже 20 років працюють брати-близнюки Авдєєнки. Звістка про вторгнення росії застала братів дорогою на роботу. 24 лютого 2022 року підрозділи Служби з надзвичайних ситуацій були переведені на посилений варіант несення служби. Юрій згадує перші місяці свого бойового чергування, коли в місті після масованих обстрілів одночасно фіксували десятки пожеж. Бувало й таке, що не встигали міняти спецодяг та відпочити між виїздами.

Юрій Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Було і так, що не було в чим вже виїхати, мокре все вже було. Одна, друга бойовка, вже третю діставали, не встигало сушитися. Виїжджали дуже часто. Їдеш по місту – немає нікого. Ні людей, ні машин. Одна медична служба та і все.

Але найважчим в умовах війни Володимир вважає зовсім не гасіння пожеж.

Володимир Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Я вам ще одне скажу – не страшно гасити пожежі. Найскладніше в нашій роботі – це порятунок людей. А пожежу загасив – і все. А порятунок людей – це дуже важко.

Найгірше, каже Володимир, коли не вдається дістати людину з-під завалів живою, як було після влучання російської ракети в житловий будинок 6 жовтня минулого року.

Володимир Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Це було Плеханівська, дитину 10 років завалило. Вона там задихнулася і її там, напевно, і придавило. Чоловік 10 відкопували, але дуже великий був завал і нічого не змогли зробити.

Масштабні пожежі на промислових об’єктах, які доводилося гасити не одну добу, ймовірність повторних обстрілів – але брати не втрачають оптимізму та почуття гумору. Юрій та Володимир Авдєєнки нагородженні відомчими відзнаками «За відвагу в надзвичайній ситуації». Героями себе не вважають, а харківський гарнізон називають найпотужнішим у світі.

Володимир Авдєєнко, пожежний-рятувальник 4 ДПРЧ м. Харків

Всі тушать пожежі, а ми ще й під обстрілами працюємо.  Харківський гарнізон найпотужніший у світі, ми вважаємо так. Гасимо вогонь, а літак кидає бомби. Поховалися, потім вилазимо, щось робимо.

Після повномасштабного вторгнення пожежні виконують начебто звичайну роботу – гасять пожежі та рятують людей, але роблять вони це в умовах максимальної небезпеки.

Євген Василенко, речник ГУ ДСНС України в Харківській області

Змінилося лише те, що їм зараз доводиться працювати і в бронезахисті, якщо виїзд пов’язаний з прильотами ворожих ракет або снарядів. І доволі часто виїжджають на розбирання завалів та рятування людей, що до віни траплялося рідко і не було викликів, пов’язаних з обстрілами. Були лише випадки, пов’язані в вибухом газу. Викликів на пожежі, пов’язані з обстрілами, з початку війни було 2600, понад 2000 разів рятувальники залучалися до розбирання завалів – це житлові багатоповерхівки Салтівки, Горизонту, центральної частини Харкова. наших рятувальників.

На сьогодні майже кожного рятувальника відзначено тією чи іншою нагородою – за врятовані життя, за мужність та професіоналізм під час виконання своїх обов’язків. Від початку воєнних дій четверо рятувальників загинули під час виконання службових обов’язків, 35 ДСНСників зазнали поранень.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович